Передплата 2024 «Добрий господар»

Книжкові обжинки

Осінньо-зимові підсумки книжкового року — це ще й вручення літературних премій, такі собі книжкові обжинки, що часом нагадують стародавній український народний звичай. 

Поміж його складників був і такий: сплетений із останніх колосків вінок накладали на голову найвправнішій жниці. Згадала про це, дізнавшись, що Літературну премію Валерія Шевчука (за кращу книгу прози, яка видана українською мовою за 2014 рік) — диплом та почесну відзнаку — вручили письменниці Галині Пагутяк. За роман “Маґнат”. Церемонія відбулася в актовому залі Житомирського державного університету ім. Івана Франка. На перемогу претендували 13 авторів. Додатковим підтвердженням асоціацій із жницею став виступ класика української літератури Валерія Шевчука на тему “Українські жінки-письменниці”. 

Щорічна Літературна премія Валерія Шевчука — одна з найпрестижніших в Україні. Її започаткували в Інституті філології та журналістики ЖДУ (лауреатів визначає експертна рада інституту) на честь класика української літератури, який пише, працює, веде активну наукову діяльність. Лауреатами попередніх премій стали Ярослав Мельник з романом «Далекий простір», Юрій Щербак («Час смертохристів: Міражі 2077 року» та Володимир Даниленко («Тіні в маєтку Тарновських»). 

Цими ж днями вагому міжнародну відзнаку — Центральноєвропейську літературну премію «Анґелус» — присудили Сергію Жадану за його «Месопотамію». Організатором і засновником премії «Анґелус» є місто Вроцлав, її присуджують щорічно за найкращу книжку прози, видану польською мовою. Приз — чек на 150 000 злотих. Лауреатом може стати письменник із 21 країни Центральної Європи. “Анґелус” мають вже троє українських письменників. Позаторік премію отримала Оксана Забужко за «Музей покинутих секретів». У 2006 році лауреатом був Юрій Андрухович за роман “12 обручів”. 

В Україні щорічно вручають близько двох десятків премій, пов’язаних з літературною та письменницькою діяльністю. Є більш престижні премії та конкурси, є менш відомі, але суть майже усіх — у визнанні конкретної роботи автора. Кожна премія подає сигнал читачеві: ось на що, на думку експертів, варто звернути увагу. Це підтримка книжки, а вже тоді — її автора. Той, хто не читав, обминув увагою певний твір, шукатиме його, щоб скласти про нього власне читацьке уявлення. А у того, хто читав, рука потягнеться до полички, щоб погортати вже читані романи. Такі, як “Маґнат” і “Месопотамія”. 

Дізнавшись про результати премій, розгорнула трилогію “Три листки за вікном” Валерія Шевчука й занурилася у перечитування. Коли б таке сталося — за місяць, рік чи десять? — якби не підказка... Ще й згадала: хотіла ж купити на Форумі новенький двотомник Валерія Шевчука “Порослий кульбабами дворик” та “Халабуда для коханки”. Там поміж іншого — невидані дотепер новели та оповідання письменника-шістдесятника, майстра психологічної прози. То що? — До книгарні. Такий ось вплив письменницької премії на читача.

Схожі новини