Передплата 2024 ВЗ

300 тисяч доларів... за шматок каменя

Львів’яни продають в Інтернеті усе — від автографа Криштіану Роналду до «вагоноопрокида»

 

Камінь, незвичний. Але за такі гроші?!
Камінь, незвичний. Але за такі гроші?!

Останнім часом все популярнішими стають різноманітні барахолки у соцмережах та сайти безкоштовних оголошень, через які люди намагаються продати зайве. Але, як-то кажуть, аби продати щось непотрібне, треба спочатку щось непотрібне придбати. Асортимент вражає. Окрім вживаного одягу, взуття, побутової техніки та книг, на продаж виставляють і антикваріат (принаймні у цьому переконують автори оголошень), і заводське обладнання, і дивні аксесуари. Як-от повідець для дитини. Саме так, не для собаки, а для дитини. Автор переконує, що такий повідець «допоможе батькам утримувати дитину при собі у людних місцях, не дозволяючи їй втекти». І лише за 50 гривень. А якщо ви гламурна фермерка, то до модних тепер ґумаків у квіточку можете придбати рожеві диски на міні-трактор.  А для дитини - поні. Шестирічну кобилу власник продасть за 16 тисяч гривень або... обміняє на будматеріали.

Аналітики онлайн-сервісу OLX.ua склали рейтинг найдорожчих незвичних речей, які виставили на продаж жителі Львівської області. Скажімо, за 24 тисячі гривень пропонують пару футбольних бутсів, випущених ще у 50-х роках. Автор переконує, що на той час футбольні бутси були дефіцитним товаром, - тоді можна було придбати лише одну модель бутсів, шипи в яких були зроблені з цвяхів і шкіри. Таке взуття потребувало особливого догляду, а тому в 50-ті при всіх футбольних командах СРСР був свій швець, який за потреби міг замінити шипи на бутсах. Судді ж мали спеціальні лінійки, якими виміряли довжину шипів перед грою. Звичайно, ніхто не купуватиме бутси, яким понад півстоліття, аби грати у футбол, але колекціонерів може зацікавити.

За півтори тисячі доларів (близько 34 тис. грн.) намагаються продати скатертину 20-х років, вишиту гладдю. Щоправда, вона більше схожа на покривало на ліжко. За 38 тисяч продають скрипку stradivarius concert violin, начебто привезену у 30-х роках з Німеччини. Зрозуміло, що купувати такі речі за оголошеннями в Інтернеті без експертної оцінки — ризиковано. Хіба що ви на око можете визначити, Страдіварі це чи ні. Інший автор за 13 тисяч доларів продає німецьку губну гармошку. Рік випуску 1871-1937 (це її так довго робили чи автор просто не має поняття, скільки їй насправді років?). За таку ж суму продають і картину Івана Труша “Життя пеньків”.

Ще дорожче — за три тисячі доларів (близько 66 тис. гривень) — пропонують автограф Криштіану Роналду, який взяли у Львові під час Євро-2012. Та за таку суму нині машину можна придбати!

За 150 тисяч гривень продають старовинну ручну пожежну помпу XVII-XVIII ст. в робочому стані. От тільки питання, де таке може придатись? Якби помпа коштувала 1500 гривень, то десь на село її б, може, і придбали, бо поки ті пожежники доїдуть... А так, залишається сподіватись хіба що на приватного колекціонера. Музеї явно таких грошей не мають.

У Кам’янка-Бузькому районі за 210 тисяч доларів продають відреставрований Ford Mustang Mach1 69-го року випуску. Таке авто могло б зацікавити не лише колекціонерів, а й фірми, які пропонують автомобілі напрокат, наприклад, на весілля.

Як на мене, найвеселіший лот — каменюка, яка нагадує людський череп. За неї власник хоче аж 300 тисяч доларів! “Камінь? У вигляді черепа, натурального поход­ження, створений природою. А може, й не камінь, а щось, що колись жило на нашій планеті, закам’яніле, що мільйони років бовталось у морських глибинах... Чи занесене з космосу?..” - загадково описує свій лот автор. Як бачите, трохи фантазії — і будь-що можна продавати за чималі гроші.

Та найдорожчим лотом виявився “вагоноопрокид боковий”, який виставив на продаж власник у Миколаївському районі за 10 мільйонів гривень. З фото очевидно, що конструкція гігантська, і змонтована на якомусь заводі. Залишається сподіватись, що керівництво заводу в курсі, що його обладнання розпродують в Інтернеті.

Варто знати

Інтернет-майданчики для безкош­товних оголошень — це чудова можливість продати чи обміняти будь-що. Але це також прекрасне поле для діяльності різного роду шахраїв. Тому, коли купуєте чи продаєте щось через Інтернет, будьте максимально обережні. Особливо, якщо власник товару просить наперед переказати гроші чи відмовляється, якщо ви хочете приїхати подивитись товар і передати гроші особисто в руки. Так само за жодних обставин не варто розголошувати дані карткового рахунка - пін-код, дату видачі і термін дії картки та чотири цифри, вказані на звороті (з того боку, де є магнітна стрічка). Якщо людина справді хоче переказати вам кош­ти, їй цілком достатньо знати лише номер рахунка.

Схожі новини