Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні працюють три виробника контрафактних цигарок, що шкодить легальним фабрикам, — експерт

Через нелегальний продаж цигарок податкові витрати вже сягають 15−17 млрд грн. Відомо про трьох національних виробників контрафактних продуктів

Про це розповів координатор Економічної експертної платформи Олег Гетман в ефірі Еспресо.

«Тимчасова слідча комісія досліджувала питання — хто основні нелегальні виробники сигарет. Вони брали рівень замовлення сировини в тисячах тонн до рівня податкового навантаження цих виробників. І постійно в антилідерах з дуже низьким показником цим була Винниківська тютюнова фабрика, це була фабрика в Гощі, і нова фабрика, яка відкрилася, ексвласників Жовтих Вод — фабрика ТОВ „Юнайтед Табако“, які минулого року закривалися з бронетранспортерами та автоматниками. Тож по суті це три виробництва, які мають аномально низькі податкові показники і до них є багато питань у правоохоронців і податкових органів», — зазначив експерт.

Гетман наголосив, що податкові витрати від нелегального продажу тютюнових виробів вже сягають 15−17 млрд грн, які могли бути спрямовані на потреби Сил оборони.

За словами експерта, вирішенням цієї проблеми має стати перезавантаження БЕБ, податкової та митної служб. Для цього, додав він, необхідно ухвалити законопроєкти, спрямовані на оновлення цих служб.

Дослідження Kantar Ukraine за жовтень 2023 року свідчить, що частка нелегальної тютюнової продукції на ринку сягнула 25,7%.

Водночас у червні 2023 року цей показник складав 19,5%. Це є абсолютним антирекордом за всю історію дослідження нелегальної торгівлі в Україні, починаючи з 2011 року.

Kantar Ukraine оцінив, що через це державний бюджет може недоотримати у поточному році 23,5 млрд грн податкових надходжень.

Схожі новини