Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дуда співає під дуду Качинського...

Ліберальна польська преса гостро критикувала обраного президента Польщі Анджея Дуду за те, що той не скористався чудовим шансом зустрітися зі своїм українським колегою. (Петро Порошенко мав летіти до Варшави на фінальний матч футбольної Ліги Європи “Дніпро”- “Севілья”, але, коли стало зрозуміло, що поговорити з Дудою не вдасться, не полетів). Але цей провал на українському напрям - не єдиний привід для жорсткої критики Дуди польськими лібералами.

Обраному президенту, зокрема, дістається через його скандальні заяви щодо Смоленської авіакатастрофи. Дуда відкрито говорить про те, що екс-президент Польщі Лех Качинський та інші представники польської еліти загинули п’ять років тому внаслідок замаху. “Важко сказати, що було причиною і що вибухнуло, але я є переконаний, що вибух був”, - стверджує Дуда.

Проблема не в тому, що громадянин Дуда вважає інакше, ніж експерти, які досліджували причини катастрофи польського Ту-154, що впав під Смоленськом. Проблема в тому, що обраний президент Дуда, який має представляти інтереси всіх поляків, усього суспільства, однозначно стає на бік однієї його частини - причому меншої. (Більшість поляків, за даними соцопитувань, у теорію замаху не вірять). Під час виборчої кампанії консервативна партія “Право і Справедливість” (ПіС) тему Смоленська на перший план не виносила. Лідера “ПіС” Ярослава Качинського, який завжди говорив і говорить про замах, на фініші перегонів “сховали” - аби не зіпсував Дуді кампанію. Тож у багатьох польських виборців склалося враження, що Дуда зможе бути самостійним політиком... Це враження було хибним. Заяви Дуди про “вибух” на борту Ту-154 доводять, що він співає під дуду Качинського.

Про “вірогідність гіпотези про замах” твердить також і нинішній радник Дуди у справах зовнішньої політики Кшиш­тоф Щерський. Перемога Дуди на виборах президента і падіння рейтингу ліберальної “Громадянської платформи” (зокрема, через “касетний” скандал, тобто оприлюднення записів таємних розмов політиків “ГП” у варшавських ресторанах) відкрило ПіС дорогу до успіху на осінніх виборах парламенту. Якщо партія Качинського дійде до влади, то МЗС Польщі очолить, ймовірно, саме Щерський.

Днями він виклав в інтерв’ю “Речі Посполитій” своє бачення відносин Польщі з Німеччиною. Пан Щерський уже виставляє Берліну “чотири умови”, зокрема такі зміни в “кліматичній і енергетичній політиці ЄС, які уможливлять збереження видобутку польського вугілля”. Мовляв, “диктат”, що “наказує нам закривати цілу галузь промисловості”, неприйнятний... Звучить красиво. Але на практиці, кажуть критики Щерського, висування Варшавою “умов” Берліну може призвести до погіршення польсько-німецьких відносин, а відтак і до послаблення позицій Польщі в ЄС. Яка за уряду ПіС стане чимось на кшталт Угорщини Орбана...

Якими будуть після ймовірного приходу до влади ПіС відносини Польщі та України? Райдужні перспективи наразі не проглядаються. Той же Щерський вважає, що ухвалення Верховною Радою закону про визнання вояків УПА борцями за незалежність України під час перебування в Києві президента Польщі було... “ляпасом” Броніславу Коморовському. “Однією рукою аплодували Коморовському, а другою підписували закон, який є великим викликом щодо нього і Польщі”, - каже Щерський. За його словами, під час відзначення 70-х роковин Волинської трагедії позиція ПіС, який голосував за визнання її “геноцидом”, була слушною. Ймовірний майбутній глава польського МЗС вважає за потрібне “вимагати від України та українців розуміння, що побудова нової держави на традиціях УПА є контрпродуктивною”... Можливо, це саме Щерський відрадив Дуду від варшавської зустрічі з Порошенком?

Політичні сили, які залюбки втягнуться у нову і дуже “продуктивну” історичну дискусію з поляками, в Україні знайдуться... Цілком можливо, що вже найближчим часом польсько-українські відносини пройдуть через найважчі за останні кілька десятиліть випробування.

Схожі новини