Передплата 2024 «Добра кухня»

Легалізація тіньових нафтопродуктів поповнить бюджет на десятки мільярдів

Про нелегальні нафтопродукти в Україні не писав хіба що лінивий. Їх наявність визнав навіть міністр енергетики і вугільної промисловості України Демчишин.

На прес-конференції 11 березня він заявив, що, за його даними, в нашій державі нелегально споживається приблизно два мільйони тонн нафтопродуктів. Йдеться про великі контрабандні схеми, або про роботу нелегальних малих нафтопереробних заводів. За іншими даними, нелегально споживається 10—15 млн. тонн. (Такого висновку можна дійти, порівнюючи обсяги споживання нафтопродуктів в інших країнах, наприклад у Казахстані, Азербайджані, Молдові).

За рік в Україні, за офіційною інформацією (дані Міненерго, Мінстату), споживається 8-10 млн. тонн нафтопродуктів. Дивно, що повідомлення міністра про майже два млн. тонн нелегальних нафтопродуктів, або 1/3 всіх спожитих, залишилось малопоміченим у ЗМІ. У будь-якій демократичній державі таке повідомлення міністра супроводжувалося б відставкою всього уряду, всіх керівників силових структур і Генерального прокурора. Адже подумати тільки: міністр повідомляє, що в державі існують великі корупційні схеми, які також стосуються галузі, за яку він відповідає!

Звісно, уряду, за якого, ймовірно, зміцнювалися такі корупційні схеми, давно немає. За сміливість оприлюднити таку інформацію пану Демчишину можна пробачити окремі непрофесійні дії. Водночас треба сподіватися, що пан міністр вже зробив відповідні подання до Генпрокуратури, СБУ та МВС. Напевно, найближчим часом станемо свідками гучних кримінальних справ.?

Так збіглося у часі, що міністр повідомив про значний обсяг нелегальних нафтопродуктів на ринку тоді, коли піднялися тарифи на комунальні послуги. Навіть якщо взяти до уваги два млн. тонн, про які говорив міністр Демчишин, то йдеться про 20—25 мільярдів гривень. Сума, яка приблизно рівна обсягу компенсацій, які виділяє держава (25 млрд. грн.) на субсидії з оплати за комунальні послуги. Якщо ж виходити з обсягу нелегальних нафтопродуктів у 10—15 млн. тонн, то може йтися про 5—7 мільярдів доларів надходжень у державний бюджет. А ця сума співмірна з недавнім траншем від МВФ! Якщо навести лад із нелегальними нафтопродуктами, то за чотири роки надходження в бюджет можуть бути не меншими, ніж весь кредит МВФ.

Схожі новини