Передплата 2024 ВЗ

Футбольне свято в країні, що спонсорує тероризм?

Холоднокровне вбивство майже трьохсот пасажирів малайзійського літака потроху витверезує Захід.

Більш ніж імовірна причетність Кремля до цієї авіакатастрофи змушує політиків замислитися над тим, як покарати Росію. Працюючи над економічними санкціями, на Заході говорять і про позбавлення Росії права приймати футбольний Мундіаль 2018 року.

Британський віце-прем’єр Нік Клегг в інтерв’ю газеті Sunday Times заявив: дати Володимиру Путіну можливість насолоджуватися престижем проведення Мундіалю — «немислимо». За словами Клегга, Путін «перейшов усі межі», тож «якщо дозволити Росії провести футбольний чемпіонат, решта світу покаже себе слабкою і лицемірною». Закликали відмовити Росії у праві провести Мундіаль-2018 і в Нідерландах, громадян яких найбільше загинуло в авіакатастрофі. Зокрема, ігнорувати ЧС-2018 вважає за необхідне колишній наставник «Аякса» Джон Ван’т Схіп. Його підтримує голландський футбольний менеджер Франк ван ден Вал Бейк: «Варто бойкотувати усі міжнародні змагання в Росії, щоб зачепити Путіна за живе».

Нарешті «прокинулися» німецькі політики. «ФІФА слід обміркувати, чи варто проводити чемпіонат світу з футболу у Росії», — заявив заступник голови фракції ХДС/ХСС у бундестазі Міхаель Фукс. На його думку, Мундіаль-2018 слід провести не в Росії, а в Німеччині та Франції: «Без проблем, у нас достатньо стадіонів, які підійдуть для чемпіонату світу». А ось думка депутата бундестагу Штефана Маєра: «Якщо президент Путін... надалі розпалюватиме кризу, то ідея забрати у Росії ЧС-2018 не може залишатися табу». Впевнені в тому, що в Росії слід відібрати футбольний Мундіаль, і німецькі “зелені”. «Надання права на проведення чемпіонату світу з футболу Росії було сумнівним ще до кризи в Україні, — вважає представниця «зелених» Марі-Луїзе Бек. — Адже Кремль роками порушує громадянські права». А Дітер Янечек, однопартієць Бек, закликав не надавати Путіну «сцену для його пропагандистського шоу».

Утім, президент ФІФА Йозеф Блаттер наразі й слухати не хоче про те, аби покарати свого приятеля Володимира Путіна. Усе йде за планом, мовляв, готуємося до чемпіонату світу в Росії... Але не виключено, що невдовзі Блаттер може змінити свою думку. Хоча у ФІФА і стверджують, що міжнародна футбольна асоціація поза політикою, ігнорувати заклики впливових світових політиків Блаттер не зможе. По-друге, на початку вересня стануть відомі результати розслідування Комітетом із етики ФІФА афери з вибором організаторами Мундіалів 2018 і 2022 років Росії і Катару. З Катаром, у принципі, давно все зрозуміло. Багаті шейхи банально підкупили членів Виконкому ФІФА, і ті проголосували за те, аби футболісти грали на чемпіонаті світу за 50-60-градусної спеки... У Катару, очевидно, Мундіаль відберуть. А в Росії? Західні ЗМІ пишуть, що вибір на користь Росії також не обійшовся без підкупу. Що набагато кращу заявку надала Виконкому ФІФА Англія, але гроші “Газпрому” зробили свою справу...

Наважитися на секторальні економічні санкції проти Росії ЄС важко, тому що ці санкції “бумерангом” б’ють по економіці країн-членів Євросоюзу. Натомість якщо у Путіна відберуть футбольну “сцену для пропагандистського шоу”, то Захід ніяк не постраждає. Провести Мундіаль-2018 можна відразу у кількох країнах Європи, наприклад, у Німеччині, Франції й Англії. Є ще Іспанія, Італія... Додатковий заробіток від Мундіалю Євросоюзу не зашкодить. Схоже, над російським Мундіалем справді згущаються хмари...

Схожі новини