Передплата 2024 «Добра кухня»

Вимоги щодо евакуації та вимушеного переселення людей із зони АТО

Вимоги щодо евакуації та вимушеного переселення людей із зони бойових дій на Сході

На основі систематизованої мною інформації, яку я отримувала протягом останнього тижня із ріхних джерел, від себе пропоную наступне:

1. Усвідомити, що ми не розуміємо масштабу і термінів проблеми щодо евакуації та переселення людей (тимчасового чи постійного).

2. Політикам не закривати очі на проблеми, а зробити все, щоб не відбувся так званий можливий "соціальний вибух" чи "гуманітарна криза".

3. "Крикунам" та "критиканам" перестати піднімати паніку, а скерувати свою енергію на допомогу людям, а не на критику щодо її відсутності. Це заважає конструктивно працювати і об'єднувати зусилля всіх.

4. Закріпити відповідними законами cтатус людей, що змушені залишити свій рідний край та шукати нове облаштування з нуля!

5. Операція на Сході країни має проводитись "Заради спасіння людей!". Це — найголовніше! Потрібно продемонструвати, що для України найважлівіша цінність — це людське життя!, це захист найменш соціально захишених людей — хворих, інвалідів, дітей, вагітних!, тощо.

6. Просити Державу (Президента та Уряд) створити ОКРЕМИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ ОРГАН, комітет чи будь-яку діючу оперативну структуру з необхідними повноваженнями ТІЛЬКИ по питаннях людей ВИМУШЕНОГО ПЕРЕСЕЛЕННЯ. На жодне з міністерств сьогодні не покладене масштабне і довготривале вирішення всіх додаткових нових проблем великої хвилі переселення, що виникають щодня. На сьогодні вже є 35 тис. переміщених людей (за статистикою ООН).

7. Потрібно створити центральну систему реєстрації переміщених людей і надання їм допомоги, захисту, безпеки, облаштування. Визначити вразливі групи (людей літнього віку, людей із серйозними захворюваннями, самотніх матерів, дітей без супроводу дорослих).

8. Врятувати вчасно і облаштувати якісно людей, які опинились у біді. У разі помилки у майбутньому це спричинить політичні маніпуляції для нових політичних антиукраїнських авантюр.

9. Організувати можливість всім бажаючим покинути місця, що у будь-який момент можуть стати зоною бойових дій терористів.

10. Для кращої координації закликаю зорганізуватися і скооперавутися всі ініціативи, що готові доєднатися до надання оперативної чи довготривалої допомоги людям з регіонів бойових дій на Сході України: державні структури, фонди, підприємства, волонтери, міжнародні організації.

Схожі новини