Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Євромайдан загострив владну хворобу – хамство

Рафіноване агресивне хамство українських можновладців, схоже, вже увійшло у статус офіційної державної політики.

Раніше хами переважно траплялися серед чиновників найнижчої ланки, але в нинішніх сприятливих умовах вони зробили стрімкі кар’єри і вибилися у мери, губернатори та народні депутати. Найяскравіші хами від влади — це, звичайно, харківський мер і губернатор. Образи та приниження своїх опонентів та незалежних журналістів — їхня “візитівка”. Зрештою, інакше вони спілкуватися вже й не можуть. Але від “Допи” та його “суфлера” “Гепи” не відстають і інші “регіонали”. Так виглядає, що хамство у провладному середовищі — штука заразна, передається повітряно-крапельним шляхом. Особливо ця внутріпартійна хвороба загострилась з часу виникнення Євромайдану.

Спочатку нардеп-“регіонал” Дмитро Святаш на своїй сторінці Facebook відверто нахабно і безцеремонно висловився щодо жителів Західної України, які, як відомо, найбільш активно підтримують Євромайдан. Образив усіх галичан у стилі українофоба Табачника, обізвавши їх “холопами, чмошниками, виродками і нащадками боягузів”.

А ось заступник голови Луганської ОДА Едуард Лозовський пішов далі. Він не обмежився звичайним грубіянством, назвавши учасників Євромайдану «залітними гопниками», а запропонував... розстрілювати їх без суду і слідства. “Банди залітних гопників захопили центр столиці... Міліція мала право стріляти. А чого не стріляли? А може, треба як Жуков в Одесі у 45-му?» — пише віце-губернатор. Нагадаємо, 1945 року в Одесі переодягнені у цивільне агенти Жукова без суду і попередження розстрілювали кожного, кого вважали причетним до кримінального світу.

Шокує не лише те, що офіційні представники влади дозволяють собі публічно такі ось специфічні висловлювання, а те, що усе це їм сходить з рук! Що це: емоційна “відрижка” від страху та безсилля? Адже, відомо, що коли малокультурній людині бракує аргументів, вона зазвичай переходить на банальні образи: “виродки, “чмошники”, “залітні гопники”... Це може бути своєрідна захисна реакція на Євромайдан, якому не мають що протиставити. Чи все-таки “здають нерви”, і найбільш неадекватні представники влади мимоволі видають бажаний сценарій? Чи просто хочуть вислужитися? Може, віце-губернатор після таких сміливих висловлювань сподівається стати губернатором? Чи навіть міністром! Наприклад, МВС.

А якщо серйозно, то такі пропозиції свідчать, що, на жаль, чимало людей ментально глибоко застрягли у совковій більшовицькій свідомості. Та найстрашніше, що при владі опинилися махрові сталіністи, які переконані, що найкращий варіант вирішення проблеми — розстріл. Як казав Йосиф Віссаріонович: “Немає людини — немає проблеми”.

Схожі новини