Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Брехні про Майдан більшість росіян вірить...

На думку 41% росіян, на Євромайдан українці вийшли через... «вплив Заходу, який прагне втягнути Україну в орбіту своїх політичних інтересів».

Дивно, адже після непідписання Угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі ані Обама з Меркель, ані Баррозу з Ештон на майдани молодих українців не кликали... У 28% опитаних “Левада-Центром” російських респондентів «дії керівництва країн Заходу, що здійснює політичний тиск на Україну», викликають “роздратування і обурення”. Водночас 28% росіян упевнені, що українців вивели на Майдан «націоналістичні настрої».

У більшості росіян, свідчать результати соціологічного опитування, дії протестувальників на київському Євромайдані позитивних реакцій не спричиняють. 19% опитаних відзначили своє “здивування” нашим Майданом, 13% — “роздратування”, і стільки ж — “обурення”... І тільки 9% респондентів “Левада-Центру” розгледіли на українських майданах головне — «почуття громадянської гідності, що не приймає свавілля влади».

Таку невеселу картину легко пояснює інша арифметика “Левада-Центру”. Виявляється, аж 61% росіян довіряє інформації російських ЗМІ про український Євромайдан! ( «Повністю довіряють» — 9%, «скоріше довіряють» — 52 %). Сказати, що ця інформація неправдива, — не сказати нічого! Коли на Євромайдані в Києві збирається мільйон людей, російське телебачення розповідає про... кількадесят тисяч. Не забуваючи додати, що практично стільки ж зібрала маніфестація на так званому антимайдані... Російський телеведучий Дмитро Кисельов (Володимир Путін призначив його нещодавно керівником новоствореного пропагандистського монстра “Росія сьогодні”) уже не знає, як іще облити брудом Євромайдан. Після його розгону 30 листопада Кисельов розповів, що дії “Беркуту” стали відповіддю на хуліганські дії біля президентської адміністрації. Хоча провокації на Банковій сталися 1 грудня, тобто вже після того, як “Беркут” побив мирних студентів.

Чому росіяни вірять у відверту телевізійну брехню? Здавалося б, в епоху Інтернету не важко знайти альтернативну інформацію, можна порівняти, подумати, зробити висновки... Але ж ні, більшість росіян, як свідчать результати опитування “Левада-Центру”, воліють сидіти на голці кремлівського теледурману! Очевидно, це “зілля” добре “лягає” на їхні власні переконання, сформовані ще в радянські часи. Такі люди звикли вірити усьому, про що розповідає телевізійна програма “Час”. А якщо коливаються, то тільки разом із генеральною лінією партії...

Схожі новини