Передплата 2024 «Добра кухня»

«Художній твір на революційну тему». Жанр – брехня»

Як провокатори компрометують Євромайдан

«Всім обов’язково!!! Поширте цю інформацію! Подружжя працівників львівського ЖЕКу ЛКП «Під Зуброю», що на Сихові у Львові, звільнили з роботи за те, що вони відмовилися їхати 15.12.2013 року до Києва на Євромайдан. Зробіть репост, прошу. Можливо, хтось має гарних знайомих адвокатів, і ще не все втрачено, і нам вдасться відстояти їх права і поновити їх на роботі. Дуже прошу, не будьте байдужими».

Цей запис на Фейсбуку перепостили (передрукували) понад три з половиною тисячі людей. Написав це прохання про допомогу користувач Фейсбуку, який називає себе по імені й по батькові, без прізвища, і не подає свого фото. Фейсбук — територія демократії, де не запитують паспортів та посвідчень. Тут людина — наче на долоні. І тут вмить реагують на несправедливість.

Чимало хто кинувся пропонувати свою допомогу — давати телефони адвокатів, призначати зустріч «потерпілим» і таке інше. Я набрала «довідкову», дізналася номер жеку і попросила коментар у директора ЛКП «Під Зуброю» Олександри Гапонюк. Вона відповіла, що їй вже телефонували з цього приводу. Тому вона офіційно повідомляє, що людей на фото під тією інформацією на Фейсбуку вони бачать вперше, ці чоловік та жінка ніколи не працювали у ЛКП «Під Зуброю», а зміст повідомлення — відверта брехня.

Протягом кількох годин ФБ-спільнота вивела автора допису на чисту воду. Ось лише один з багатьох відповідей: «Ви брешете про нібито «звільнених з роботи» людей через Майдан! Львів’яни виявились комунальниками з Хмельницького, а їхні фотографії ви взяли з публікації від травня 2013 року! Те саме про «звільнених волинських лікарів» — фото лікарів ви взяли зі статті: «На Волині розроблять програму забезпечення лікарів у сільській місцевості житлом» від 21.11.2012! І докази вам тут надрукували, але ви видаляєте такі коментарі і далі свою пісню гнете! Ну не соромно вам?».

Власне про «волинських лікарів» я інформації вже не побачила, мабуть, там йшлося про подібні «звільнення»… Автор, притиснутий аргументами, зізнався: цей та інші дописи — «художні тексти про революцію». Він, виявляється, не помилився, не повірив провокаторам, розповсюджуючи неперевірену інформацію, він сам її вигадав і свідомо запустив в інформаційний простір! Чим він кращий від провокаторів, які кличуть серед натовпу до бійки, а згодом зникають у безпечному напрямку? Але на Фейс­буку брехун отримує оцінку своєму вчинку — йому прямо говорять, що про нього думають, і «забанюють» його, тобто відмовляються від спілкування з провокатором.

Схожі новини