Передплата 2024 «Добрий господар»

Призначення Сала радикалізує галичан

Жодних об’єктивних підстав звільняти Шемчука не було. Він цілком давав собі раду.

Казати, що провалив роботу, — язик не повертається. Тож чому тоді сталася ця несподівана відставка і ще більш приголомшливе призначення Олега Сала — людини, яка свого часу залишила специфічний слід на Львівщині?

Більшість експертів схиляються до того, що ця кадрова рокіровка пов’язана з президентськими виборами 2015 року. Мовляв, Олег Сало має досвід “робити вибори”. Але є тут одне “але”... Навряд чи в Адміністрації президента забули, чим закінчились президентські вибори у 2004 році. Тодішні тотальні фальсифікації та нечуваний адмінресурс спровокували Помаранчеву революцію! Олег Сало в свідомості львів’ян залишився “людиною кучмівської системи”, відтак навряд чи йому слід очікувати тут райдужного прийому. Тому з політичної точки зору — це призначення програшне. Якщо не сказати — безглузде. Воно може мобілізувати протестний електорат в області, а відтак ще більше настроїти галичан проти президента Януковича, радикалізувати електорат.

Важко повірити, що Олег Сало знайде спільну мову з облрадою, місцевим політикумом, громадськістю. Але легко припустити, що можуть виникнути конфлікти, протистояння. Зрештою, показовим було представлення нового керівника області. Коли віце-прем’єр України Олександр Вілкул зачитав указ про призначення Олега Сала, зал вибухнув криками “Ганьба! Сала на нари!”, а коли про призначення Віктора Шемчука радником президента, в залі пролунали оплески.

Схожі новини