Передплата 2024 «Добра кухня»

А «бензопірен» у шоколаді – це хіба не «викручування рук»?

У п’ятницю, 20 вересня, європейською інтеграцією України займеться... Державна дума Російської Федерації.

Напередодні Рада нижньої палати парламенту РФ оприлюднила проект заяви, яку пропонується зробити Думі. Оскільки у Росії “парламент ­ не місце для дискусій”, як зауважив колись екс­спікер Державної думи Борис Гризлов, то очевидно, що Дума вищезгадану заяву підтримає.

“Останнім часом усе очевидніше, що саме європейські політики за допомогою прямого політичного тиску й відвертого “викручування рук”, у тому числі з питань внутрішньої політики України, примушують офіційний Київ поступитися частиною суверенітету України й перевести свої торгово­економічні зв’язки під юрисдикцію Брюсселя, ­ йдеться, зокрема, у проекті заяви Державної думи РФ. ­ Проект угоди з ЄС про асоціацію передбачає кардинальні зміни всієї системи торгово­економічного регулювання України, її відмову від суверенних повноважень у сфері митної, торговельної політики, санітарного, ветеринарного й фітосанітарного контролю, технічного регулювання”. І далі: “У випадку “асоціації” з ЄС Україні, яка неминуче втратить частину своєї самостійності, буде значно складніше вибудовувати плідне економічне партнерство з Росією та іншими країнами Митного союзу, а також брати участь у подальшому євразійському інтеграційному процесі”.

Нарешті й Росія перейнялася українськими “самостійністю” та “суверенітетом”... Схоже, навіть у Москві зрозуміли, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС має усі шанси бути підписаною. Звідси й така хвороблива, нервова реакція. “Як же так? Я такий красень, а “наречена” обрала іншого”... Особливо недоречно звучить теза про “викручування рук”, за допомогою якого Брюссель начебто змушує Київ відмовитися від такої прекрасної інтеграції до Митного союзу... А нещодавня торговельна війна на російсько­українських кордонах ­ це хіба не викручування рук? А виявлення в українських шоколадках “бензопірену” (до чогось менш ідіотського додуматися не могли?) ­ це хіба не викручування рук, нахабне й глузливе?

Звісно, вступ чи то до Європейського, чи до Митного союзу ­ це делегування частини суверенітету. Однак, по­перше, Україна в ЄС ще не вступає. Від Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі до повноправного членства шлях довгий... А по­друге, залежить на що цю частину делегованого суверенітету обмінювати. Щось не відчувається, аби “бацька” Лукашенко, якому таки “викрутили руки” й змусили приєднати Білорусь до МС, був дуже щасливий зі свого там членства. Росія то “Білоруськалій” розоряє, то білоруську молочну продукцію бракує. Членство у Митному союзі від торговельних війн не захищає... Натомість члену ЄС Греції видряпатися з фінансових негараздів допомагає коштами Євросоюз. У сусідній Польщі, за даними опитувань, членством країни в Євросоюзі задоволені понад 75% громадян. У ЄС багатші країни платять до спільної каси більше, а бідніші ­ менше. Але одержують бідніші з цієї загальної каси більше! Не останньою чергою завдяки коштам ЄС Польща здійснила за останнє десятиріччя величезний ривок уперед. Зовсім без “викручування рук”...

Схожі новини