Передплата 2024 ВЗ

«Високотехнологічна» армія? Або в НАТО, або за великі гроші

Удвічі планується до кінця літа-2013 підняти грошове забезпечення військовослужбовцям Збройних сил України. Про це заявив генерал-лейтенант Володимир Замана — начальник Генерального штабу, головнокомандувач ЗСУ.

Припускаю, це реальні плани. Не тому, звісно, що військовий бюджет найближчим часом “розпухне”. І не тому, що на користь Збройних сил буде скорочено бюджет МВС і прокуратури... Просто українська армія стане меншою. Згідно з Концепцією реформування та розвитку ЗСУ, до початку 2014 року кількість військовослужбовців має бути зменшено зі 144 до 85 тисяч. Але чи вистачить військовим цього “вдвічі”?

У Латвії лейтенант мав 2011 року щомісяця 780 доларів, у Литві — 660, в Естонії — тисячу доларів. У Росії зі січня 2012 року базове грошове утримання лейтенанта збройних сил — 50 тисяч рублів. Це понад 1200 євро, а після “удвічі” український лейтенант матиме щомісяця (з “преміями”) близько п’яти тисяч гривень. Тобто в 2,5 раза менше, ніж лейтенант російський... Чи зарплатня в 500 євро втримає в українському війську молодих офіцерів? Далеко не всіх. Одна справа — мати ці гроші в цивільному житті, і зовсім інша — на офіцерській службі, з її цілодобовим тягарем відповідальності за особовий склад...

Генерал-лейтенант Замана також наголосив: “Перед нами стоїть завдання створити мобільні, високотехнологічно оснащені, добре підготовлені Збройні сили, здатні швидко та адекватно реагувати на весь спектр загроз національній безпеці України у воєнній сфері”. Якщо таке завдання справді “стоїть”, то українському бюджету не позаздриш! Аби наша армія стала такою, як про це заявив начальник Генерального штабу, на оборонні потреби необхідно витрачати в багато разів більше коштів, ніж Україна витрачає сьогодні. На 2013 рік наше Міноборони запросило понад 22 мільярди гривень (скільки дали в бюджеті, не знаю). Це менше трьох мільярдів доларів, при цьому населення України — понад 45 мільйонів осіб. А Швеція, в якій вісім мільйонів народу, витратить цього року на оборонні потреби 6,82 мільярда доларів.

Приклад Швеції я навів тому, що це нейтральна країна, яка свою безпеку забезпечує самотужки. Україна в нас “позаблокова”, відтак також мусить покладатися тільки на власні сили... На оборону можна було би витрачати менше (при цьому армія була б ефективнішою), якби Україна стала членом європейської системи колективної безпеки, — тобто вступила в НАТО. Однак нині це — з розряду фантастики. За даними соціологів, жодна прохідна до парламенту політична сила (навіть ті, що “за Європу”), не може похвалитися тим, що більшість її прихильників — за вступ до Північноатлантичного альянсу...

Схожі новини