Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Веб-камери на дільницях, але не в кабінках

Місія ENEMO (європейської мережі організацій зі спостереження за виборами в Україні) оприлюднила свій проміжний звіт.

Цей документ, повідомило Радіо «Свобода», містить результати моніторингу виборчої кампанії у період з 10 вересня по 8 жовтня. У звіті йдеться, зокрема, про нашу новацію на парламентських виборах — веб-камери на дільницях. «Хвилює те, як до цих відеокамер будуть ставитися жителі віддалених регіонів, — заявив координатор місії довгострокових спостерігачів в Україні Ельмір Цаміч. — Зараз багато партій використовує це як елемент тиску на виборців. Тож багато людей сприймає веб-камери як засіб контролю за процесом волевиявлення».

Здавалося б, ну кого нині цими веб-камерами можна налякати? Але, виявляється, не все так просто. Ось фрагмент блогу екс-міністра оборони, народного депутата Анатолія Гриценка на “Українській правді”.

Львівська область. Сколівський район. Село Орявчик. Фрагмент розмови з селянином середнього віку, який вздовж дороги випасає коня.

— За кого голосуватимете, уже визначилися?

— За Партію регіонів!

— Досить несподівано чути таке на Галичині...

— Я пообіцяв уже, тому й голосуватиму за них.

— Кому пообіцяли?

— Та приїхали якісь люди, сказали: по сто гривень дадуть...

— Гроші дали?

— Дали. 100 гривень. І в сусідньому селі вони людям по 100 гривень давали. Паспортні дані наші записали. Кажуть, відеокамера усе перевірить.

Гадаю, набагато більше грошей роздають зараз виборцям не представники різних партій, а кандидати-самовисуванці, яких дуже влучно нарекли “засівальниками”. Підозрюю, десь у “віддалених регіонах” ці “благодійники” підкріплюють свої “інвестиції” в електорат і погрозами: “Дивіться ж, проголосуйте як треба! Мене не обдуриш — я потім подивлюся, що там камера на дільниці записала”.

“Наявність камер на виборчих дільницях не передбачає порушення таємниці голосування”, — наголосив координатор місії ENEMO. Справді, навіть якби хтось захотів перевірити з допомогою веб-камер, як хто проголосував, зробити це буде неможливо. Веб-камери на дільницях не означає веб-камери у кабінках для голосування! Отже, виборці матимуть можливість виконати свій громадянський обов’язок без нагляду електронного ока. Ставте галочку там, де вважаєте за потрібне, — жодна веб-камера нікому вас не “здасть”.

Схожі новини