Передплата 2024 «Добрий господар»

«Жовта картка» від Сенату може почервоніти...

Щонайменше дивною можна назвати реакцію українського зовнішньополітичного відомства на останню резолюцію Сенату США щодо України.

«У МЗС України вважають недоцільним коментувати резолюцію, враховуючи спосіб, у який відбувся її розгляд, і декларативний, не обов’язковий характер документа, — повідомила прес-служба МЗС. — Важко серйозно сприймати документ, прийнятий минулої ночі за процедурою, яку з усією дипломатичною стриманістю можна назвати, як мінімум, сумнівною».

“Сумнівним” відомству Костянтина Грищенка видався, зокрема, час голосування за “українську” резолюцію в Сенаті — “після 3-ї години ночі, за кілька хвилин до закриття поточної сесії Конгресу”. Але за океаном нікому це сенсацією не здалося, ніхто в Америці легітимність голосування в Сенаті під сумнів не ставить... У нашій Верховній Раді практично кожен закон приймається за дуже сумнівною процедурою. Депутати голосують картками своїх відсутніх колег, — це порушення закону! Але відомство Грищенка це чомусь зовсім не обурює... Резолюцію щодо України приймали за процедурою unanimous consent — “одностайної згоди”. Її застосовують, коли жоден зі сенаторів не висуває до остаточного тексту застережень. Це не означає, утім, що в процесі роботи над резолюцією не було обговорення і дискусій. Були, тому початковий текст резолюції авторства демократа Джеймса Інгофа та республіканця Річарда Дурбіна зазнав певних змін. Зокрема зникла рекомендація Держдепу відкликати з Києва американського посла... Натомість заклик до української влади негайно звільнити Юлію Тимошенко та інших політичних в’язнів у резолюції залишився. У тексті документа також є заклик до Державного департаменту США заборонити видачу віз тим в Україні, “хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко й погане поводження з нею”.

Резолюція Сенату має рекомендаційний характер. Тому, за футбольною термінологією, офіційному Києву показали не червону, а тільки жовту картку. Таке собі останнє “китайське” попередження... Ця жовта картка має шанси почервоніти. Не випадково ж Сенат США прийняв “українську” резолюцію за п’ять тижнів до наших парламентських виборів. Якщо, не дай Боже, Америка і Єросоюз не визнають жовтневих виборів чесними й демократичними, Державний департамент США відразу займеться виконанням рекомендацій своїх сенаторів. У тому числі й рекомендації про заборону видачі визначеним українським чиновникам американських віз.

Загалом, загадка, чому текст резолюції Сенату став для МЗС України аж такою несподіванкою. Можливо, у Києві сподівалися “задобрити” Вашингтон низкою спільних вигідних проектів в енергетичній сфері? Забули, мабуть, що великі держави, здійснюючи свою міжнародну політику, використовують різні підходи. Це і батіг, і пряник, і нездійсненні обіцянки, і практичний (часто цинічний) розрахунок... За океаном, щоправда, говоритимуть зараз про перемогу “цінностей”. Можливо, саме так і було. Україна ж не Саудівська Аравія. Не маємо стільки нафти, щоб Америка заради неї своїми демократичними цінностями жертвувала...