Передплата 2025 «Добрий господар»

У Швеції буде акциз на… рекламу в соцмережах?

На думку міністра освіти, соціальні мережі не менш шкідливі для людей, ніж алкоголь і тютюн, тому повинні бути підакцизними

Фото oecd.org (ілюстративне).
Фото oecd.org (ілюстративне).

Міністр освіти Швеції Йоган Персон пропонує запровадити у цій скандинавській країні новий акцизний податок — на доходи від реклами в соціальних мережах. На думку міністра, соцмережі не менш шкідливі для людей, ніж алкоголь і тютюн, тому повинні бути підакцизними.

За словами політика партії «Ліберали», ставка нового акцизного податку могла би становити 10−15%. Виручені кошти міністр освіти Швеції пропонує скерувати на захист дітей, підлітків і молоді - від негативного впливу алгоритмів, які нині використовують популярні соціальні мережі.

На кошти, виручені від нового акцизу, каже Персон, можна було би також лікувати людей, що вже потрапили у психологічну залежність від соцмереж.

«Негативний вплив соціальних мереж на мозок людини — доведений факт, — обґрунтував свою пропозицію пан Персон. — Люди стають залежними від того, що негативно впливає на їхнє самопочуття. Людей втягують в екстремальні речі. Дівчат „годують“ хворими ідеалами краси».

У своєму звіті за 2024 рік шведська фундація Internetstiftelsen зазначила, що негативні наслідки використання популярних онлайн-платформ, зокрема, Instagram і TikTok, найбільш помітні серед молодих жінок. Мовляв, алгоритми цих соціальних мереж навмисне генерують вміст, що спричиняє у користувачок почуття власної непривабливості…

У соцопитуваннях підлітки зізнаються, що проводять перед екранами смартфонів забагато часу. Тим часом, як зазначив нещодавно представник шведської фундації Internetstiftelsen Манс Йонассон, «існує зв’язок між тим, скільки часу ви проводите у соціальних мережах, і вашим настроєм». Як розповів експерт, фахівці зі соціальної поведінки, що працюють у найбільших технологічних компаніях світу (саме їм належать популярні соцмережі), постійно вдосконалюють шкідливі для людей алгоритми.

Замість планшетів — традиційні шкільні дошки

Нещодавно Управління громадського здоров’я Швеції рекомендувало батькам обмежити час, який їхні діти проводять перед моніторами смартфонів і комп’ютерів. Зокрема, Управління громадського здоров’я звернуло увагу на проблеми зі сном у підлітків, спричинені споживанням цифрового контенту.

Тим часом шведські школи й дитячі садочки поступово відмовляються від використання планшетів і цифрових екранів — на користь… паперових підручників і традиційних шкільних дошок, на яких пишуть крейдою.