Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рейган переміг «імперію зла», але путін відродив ще більше зло

Вже понад 19 місяців йде повномасштабна війна з другою армією світу. Майже у кожному селі, містечку, місті можна побачити на цвинтарях наслідки цієї путінської агресії

володимир путін. Фото apostrophe.ua
володимир путін. Фото apostrophe.ua

Тисячі українських героїв ціною свого життя зупинили ворожу навалу на Україну. Тільки завдяки цим героям вдалося зірвати план швидкого захоплення України і знищення українського народу.

В той час, коли на 1000-кілометровому фронті гинуть сотні українських воїнів, по той бік океану в Конгресі США йдуть запеклі баталії, головна мета яких позбавити Україну будь-якої допомоги і підтримки з боку США. Невелика група республіканців у Палаті представників фактично штовхають США до катастрофи і наближають війну путінської Росії проти США, але вже на території Сполучених штатів. Поразка України у цій війні буде трагедією не тільки українського народу, але й початком трагедії американського, оскільки головна мета путіна не захопити Україну чи Європу, а знищити США, як оплот демократії.

Ця невелика група республіканців не може не усвідомлювати, що, позбавляючи Україну американської допомоги, вони залишають її на розтерзання російським агресорам. Будь-які дії щодо обмеження чи позбавлення допомоги України автоматично підсилюють Китай, який сподівається разом з Росією знищити США і підкорити собі увесь світ. Ці завзяті прихильники Трампа, навмисно вчиняють усі ці дії, які неодмінно призведуть до геополітичної катастрофи — ядерної війни між США і росією. Чи усвідомлюють це американці? І особливо прихильники республіканської партії, в умовах шаленої пропаганди, яку здійснює путін усіма можливими засобами на американський народ. Хочеться вірити, що мудрі американці з’ясують усі загрози, які відкриються для них у разі військової поразки України.

А що стосується республіканців. То хочеться згадати видатного американського президента, обраного від Республіканської партії, 40-го президента США Рональда Рейгана, яким і зараз пишається увесь американський народ. Головна заслуга цієї видатної історичної постаті полягає в тому, що Рейгану вдалося перемогти імперію зла, якою завжди була росія, як би вона не називалась.

Деякі зауваження, щоб усім було зрозуміло, з ким сьогодні воює Україна і чому американський народ підтримував Рейгана у його справедливій боротьбі з агресивною росією. А сьогодні, коли агресія путіна проти України набула таких масштабів, які можна порівняти з бойовими діями Другої світової війни, деякі колишні однопартійці Рейгана блокують допомогу Україні, фактично стають пособниками путіна. Чому так сталося?

Чому ці республіканці фактично роблять усе можливе, щоб підсилити апетити путіна до загарбання нових країн і народів? На це питання важко знайти правильну відповідь. Може, американці це зрозуміють, коли над їх сім'ями нависне справжня загроза згоріти в ядерному полум'ї, про що в росії постійно погрожують.

Я взяв для прикладу деякі висловлювання лорда Ліндзерста, Вінстона Черчилля і Рональда Рейгана, зроблені ними в різний період історичних подій.

Отже, лорд Ліндзерст: «Я вважаю, що якби ця варварська нація, ворожа всякому прогресу, утвердилася в серці Європи, це було б найбільшим лихом для людського роду». Ліндзерст тричі обіймав посаду лорда-канцлера, вважався живою легендою британської політики і мав величезний авторитет. 27 березня 1854 року Англія і Франція, стурбовані експансією росії у південному напрямку, вступили в російсько-турецьку війну на боці Туреччини, проте вели її мляво і виключно на морі. Що і врятувало росію від розгрому.

«Більшовизм має бути задушений у колисці»

Ця пропозиція належить Вінстону Черчиллю, позицію якого не розділяв Ллойд Джорж, прем'єр-міністр, який не бажав допомагати білим після жовтневого перевороту в 1917 році відновлювати державу і який скерував в росію лише 22 тисячі англійських, канадських і австралійських військ (їх участь у цій війні була мінімальною). Завдяки цьому, фактично була врятована більшовицька росія, оскільки на придушення перевороту Велика Британія скерувала менше одного відсотка своїх збройних сил. Черчилль неодноразово публічно жалкував про те, що до нього не прислухалися, коли він пропонував задушити більшовизм в колисці - востаннє 1949 року. Більшовицьку росію можна було задушити ще на ранньому етапі, якби не лояльність європейських країн, які недооцінили, якого монстра народив цей жовтневий переворот.

«20 років тому я рішуче симпатизував російському народу. Я сподівався, що росія вирішить свої проблеми, і її влада стане миролюбною, обраною вільним голосуванням, і вони не будуть робити замах на своїх сусідів. Сьогодні надія або зникла, або відкладена до кращого дня. «Ця країна керується диктатурою настільки абсолютною, що подібну важко знайти у світі».

Приводом для цієї заяви Вінстона Черчилля стали дії москви щодо Фінляндії 2 грудня 1939 року. Ця радянсько-фінська війна теж за задумом радянських генералів повинна була завершитись за 20 днів, щоб на день народження Сталіна, 21 грудня зробити йому подарунок у вигляді перемоги над Фінляндією. Що з цього вийшло, добре відомо.

А тепер ще один вислів Вінстона Черчилля: «На континент опустилася залізна завіса. Це явно не та звільнена Європа, за яку ми билися. І не Європа, яка має необхідні передумови для створення міцного світу. З поведінки наших російських друзів і союзників під час війни я виніс переконання, що вони найбільше захоплюються силою і ні до чого не мають менше поваги, ніж до військової слабкості».

Вінстон Черчилль мав репутацію людини, яка першою говорить світові гірку правду: спершу про німецьку, потім про радянську загрозу. Метою виступу було вивести громадську думку США із повоєнної «благодушності» і усвідомлення того, який ворог людства займає 1/6 планети.
Черчилля почули після того, як він виголосив свою Фултонську промову, яка і сьогодні слугує демократичним країнам у збереженні миру.
За словами Рональда Рейгана, з Фултонської промови народився сучасний Захід — з американським лідерством, глобальною присутністю НАТО та політикою стримування комунізму. Сам Черчилль вважав Фултонську промову головним змістом свого життя.

І нарешті, Рональд Рейган: «Піднесімо молитви на спасіння всіх, хто живе в тоталітарних країнах темряви. Держава, яка оголошує про свою перевагу над особистістю і пророкує, зрештою, свою перевагу над усіма народами, є осередком зла. Я прошу уникати спокуси навісити ярлик винності на обидві сторони, ігноруючи історичні факти та агресивні пориви імперії зла, і назвати гонку озброєнь просто гігантським взаємним непорозумінням».

Вислів «імперія зла» набув широкого поширення. Того ж року Рейган анонсував свою «стратегічну оборонну ініціативу», відому як «програма зіркових воєн».

Ці декілька висловлювань таких відомих історичних постатей багато у чому характеризують росію на значному історичному проміжку, яка завжди була «імперією зла», «тюрмою народів», і завдяки путіну відродилась в значно більше зло, але тепер не тільки для сусідів, а й усього світу.
Але повернімось до «імперії зла». «Імперією зла», як відомо, назвав СРСР Рональд Рейган, виступаючи у Флориді 8 березня 1983 на з'їзді Національної асоціації євангелістів. Тоді американський президент заявив, що Радянський Союз — «це черговий сумний та дивний поділ історії людства, остання сторінка якого пишеться зараз». Основа західних ідей і принципів — вірність ідеалам незалежності та свободи, а це, у свою чергу, ґрунтується на глибокому усвідомленні того, що свобода розквітає лише там, де пристрасно шукають та покірно приймають Боже благословення.

Американська демократія ґрунтується на цій концепції. Її відкриття було великим тріумфом батьків-засновників, про який Вільям Пенн сказав: «Якщо нами не правитиме Бог, нами правитимуть тирани». Пояснюючи невід'ємні права людей, Томас Джефферсон підкреслив: «Бог, який дав нам життя, водночас дав нам свободу». А ось думка Джорджа Вашингтона: «З усіх порядків та звичаїв, які ведуть до політичного процвітання, нам особливо необхідна опора на релігію та мораль».

«Слід нагадати їм (СРСР), що саме Захід відмовився використовувати свою ядерну монополію у 1940-х та 1950-х роках для територіальної експансії», — так казав Рейган на з'їзді.

Ми повинні визнати: з «імперією зла» Рейган боровся дуже ефективно. Зрештою, саме в результаті його титанічних зусиль спочатку радянський блок, а потім і сам СРСР розвалилися. У дев’яності роки здавалося — назавжди.

Помилився Рейган, помилилися Буш та Клінтон. У 2000 році до влади в росії повернувся КДБ в особі владіміра путіна, і відразу почався процес відтворення «імперії зла». Хай там як, «імперія зла» відродилася. Стала на повен зріст. Масштаб катастрофи значно перевищив усе те, що спостерігав Рейган сорок років тому. Замість холодної війни ми бачимо гарячу, з використанням найсучаснішого озброєння, із сотнями тисяч людських жертв. Отже, і боротися з цим чудовиськом треба інакше, ніж це робив Рейган.

«Сумно, але Захід, здається, ще й досі повністю не усвідомив, яка небезпека зріла, зріла і нарешті дозріла в нього під боком. Чомусь вважається, що українці зможуть зі озброєною до зубів та просякнутою ненавистю до цивілізації „імперією зла“ впоратися самостійно, достатньо дати їм деяку кількість зброї (не найпотужнішої і не найсучаснішої). Ні, мої друзі, цього недостатньо. Але, щоб ухвалити рішення, потрібні фігури рівня Рейгана, а їх, на жаль, на горизонті не видно», зазначив Андрій Мальгін (BBC).

Багато хто справедливо вважає, що війна путіна в Україні - це початок Третьої світової війни. Я теж підтримую таке припущення. І не треба думати: те, що відбувається на величезному театрі бойових дій, не буде зачіпати інтереси усіх європейців чи американців. Як тільки український фронт путін прорве — третя світова війна стане реальністю і неодмінно вийде за межі України й дуже швидко перекинеться на американський континент, на американські міста. Така історична природа «імперії зла» — агресія і ненависть до усіх народів та держав. Єдина сила, яка здатна протистояти тепер вже путінській «імперії зла» — США і демократичний світ.

Зараз світ переживає не той час, коли можна дозволити собі вести різні дискусії, обговорення. Тепер потрібно усім народам і країнам, які проповідують справедливість і демократію, об'єднатися перед лицем колосальної загрози, якою є путінська «імперія зла».

Схожі новини