Передплата 2024 «Добра кухня»

«Титан» спустився до «Титаніка» — і зник

У Атлантиці тривають пошуки підводного апарату, команда якого мала дослідити корпус пасажирського лайнера, що затонув 1912 року

Операцію з пошуку підводного апарату "Титан" координує Берегова охорона США. Фото Forum.
Операцію з пошуку підводного апарату "Титан" координує Берегова охорона США. Фото Forum.

Канадські й американські рятувальні служби здійснюють масштабну операцію з пошуку туристичного підводного човна, який кілька днів тому зник у глибинах Атлантичного океану. На борту апарату «Титан», який мав спуститися до корпусу затонулого понад 110 років тому пасажирського судна «Титанік», перебувають п’ять осіб. Серед них четверо пасажирів, які заплатили за екстремальну підводну мандрівку по 250 тисяч доларів.

Пошукову операцію у Північній Атлантиці координує штаб Берегової охорони США (USCG) у Бостоні. У рятувальній акції беруть участь американські й канадські літаки та кораблі. «Використовуємо усі наші ресурси, прочісуємо територію на схід від мису Код, — розповів ЗМІ контрадмірал Берегової охорони США Джон Моґ. — Застосовуємо гідролокаційні буї, які можуть моніторити океан на глибині близько чотирьох кілометрів».

«Невідомо, чи „Титан“ іще під водою, чи вже сплив»

Метою подорожі підводного апарату «Титан» було спостереження за уламками «Титаніка», які лежать на дні Атлантичного океану, на глибині 3800 метрів, на схід від узбережжя канадської провінції Ньюфаундленд.

«Екіпаж судна спостереження Polar Prince втратив зв’язок із „Титаном“ через годину й 45 хвилин після того, як апарат почав занурюватися, щоб дослідити уламки „Титаніка“, — повідомили в USCG. — У підводному апараті п’ятеро осіб. „Титан“ може залишатися під водою до 96 годин. Але невідомо, чи апарат усе ще перебуває під водою, чи він уже сплив на поверхню океану й втратив зв’язок».

У першому випадку шансів знайти тих, хто перебуває на борту «Титана», живими, вкрай мало: військові рятувальні батискафи можуть працювати на глибині до тисячі метрів.

На борту — «відомий дослідник, шукач-пригод»

На борту "Титана" перебуває відомий британський мільярдер-дослідник Геміш Гардінг. Фото Twitter.
На борту "Титана" перебуває відомий британський мільярдер-дослідник Геміш Гардінг. Фото Twitter.

«Місію „Титана“ організувала компанія OceanGate Expeditions. Зазвичай такий підводний апарат бере на борт п’ятьох осіб — пілота, трьох комерційних пасажирів і одного представника компанії», — інформує BBC.

На «Титані» перебуває британський мільярдер Геміш Гардінг, який повідомив про свою участь в експедиції у соцмережах. Його присутність на борту підводного апарту підтвердила родина.

«Гардінг, який має бізнес в авіаційній галузі, є відомим дослідником і шукачем пригод», нагадує ВВС. Раніше підприємець здійснив комерційний політ у космос. Гардінгу належать три рекорди з Книги Ґіннесса, зокрема, з найдовшого перебування у найглибшому місці Світового океану — Маріанській западині. Також Гардінг неодноразово подорожував на Південний полюс.

«На борту „Титана“ також один із найбагатших бізнесменів Пакистану, Шахзада Дауд, і його син Сулейман, — повідомила BBC. — Дуже ймовірно, що у цій підводній подорожі також беруть участь глава компанії OceanGate Expeditions Стоктон Раш і французький дослідник Поль-Анрі Наржолє».

За інформацією ВВС, підводний апарат «Титан» завдовжки 6,7 метра, може занурюватися на глибину до 4000 м. За право взяти участь у 8-денній експедиції, кульмінацією якої мало стати спостереження за затонулим 1912 року «Титаніком», кожний пасажир заплатив 250 тисяч доларів.

Схожі новини