Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Переважна більшість британців — за збереження монархії

А найбільше її противників серед наймолодших виборців і симпатиків лейбористів

Король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла можуть розраховувати на підтримку більшості підданих Сполученого Королівства. Фото pinkvilla.com.
Король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла можуть розраховувати на підтримку більшості підданих Сполученого Королівства. Фото pinkvilla.com.

Менш ніж за два тижні до коронації Чарльза III (відбудеться 6 травня) соціологічна служба YouGov опитала підданих Сполученого Королівства щодо їх ставлення до монархії. Як з’ясувалося, 58% британців хочуть зберегти цей інститут, а 26% хотіли б, аби Велика Британія стала республікою.

Найменше прихильників монархії, з’ясували соціологи, серед наймолодших виборців. Аж 38% опитаних віком 18−24 років хочуть, аби Велика Британія стала республікою, а 32% респондентів цієї вікової категорії виступають за збереження монархії (решта не визначилися). На думку наймолодших британських виборців, недоліком монархії є, зокрема, солідні бюджетні витрати на її утримання.

Тож із часом симпатиків монархії поменшає?

Не факт. «Із віком люди схильні змінювати свої погляди», — зазначає історикиня, авторка книги «Королівські коронації» Люсі Ґослінг. Експертка звертає увагу, що в усіх старших вікових групах переважають прихильники монархії. Наприклад, серед британців віком 25−49 років їх 48% (за республіку 31%), а серед пенсіонерів (від 65 років) за збереження королівства виступають аж 78%.

У Англії проти монархії і за республіку виступають 25% опитаних, у Вельсі - майже 30%, а в Шотландії і Північній Ірландії - по 35%.

Серед виборців Консервативної партії за збереження монархії виступають 82% респондентів, Ліберально-демократичної партії - 61%, а Лейбористської - 44%. І саме серед виборців цієї лівої політичної сили найбільше прихильників республіканського правління — його підтримують 38% симпатиків лейбористів.

«Звичайно, ніхто не знає, чи виживе монархія, — каже Люсі Ґослінг. — Але майже 60% підтримки, які вона має, — це суттєва більшість. Тож наразі члени королівської родини можуть почуватися у безпеці».

Терміналу імені Чарльза у «Гітроу» не буде

Як повідомляє видання The Times, Чарльз ІІІ не погодився, аби з нагоди його коронації 5-й термінал лондонського аеропорту «Гітроу» назвали його іменем.

Керівництво «Гітроу» хотіло, аби 5-й термінал став Терміналом короля Чарльза (подібно до 2-го термінала, який з 2014 року офіційно називається Терміналом Королеви). Але уряд Великої Британії, прислухавшись до думки Чарльза ІІІ, цю ініціативу не підтримав.

Два джерела The Times в уряді пояснили, що, по-перше, Чарльз ІІІ багато років опікується екологією, тож не хотів стати патроном летовища, — оскільки літаки значною мірою спричиняються до змін клімату. А по-друге, виразного зв’язку між королем Чарльзом ІІІ і аеропортом «Гітроу» немає.

Видання нагадало, що останнім інфраструктурним об'єктом, який назвали іменем одного з членів королівської родини, стала оновлена набережна військово-морської бази у Портсмуті. 2017 року її назвали на честь принцеси Анни. А останнім об'єктом, який одержав ім'я монарха, став 2012 року Олімпійський парк королеви Єлизавети.

Схожі новини