Передплата 2024 ВЗ

Арнольд Шварценеґґер: «Я бачив, як ненависть вийшла з-під контролю»…

Ексгубернатор Каліфорнії записав відеозвернення до людей, що «пішли хибним шляхом» і повірили в антисемітські стереотипи

У вересні 2022 року Арнольд Шварценеґґер відвідав нацистський концентраційний табір "Аушвіц", розташований поблизу польського Освенціма. Фото NurPhoto.
У вересні 2022 року Арнольд Шварценеґґер відвідав нацистський концентраційний табір "Аушвіц", розташований поблизу польського Освенціма. Фото NurPhoto.

Легендарний голлівудський актор Арнольд Шварценеґґер розмістив на YouTube 12-хвилинне відеозвернення, у якому висловив занепокоєння антисемітськими настроями, що поширюються світом. «Ненависть — це шлях слабких, — сказав, зокрема, „Термінатор“. — Я на власні очі бачив, як ненависть вийшла з-під контролю. Усі разом мусимо твердо сказати: ніколи знову».

Говорячи про те, що «бачив на власні очі», Арнольд Шварценеґґер мав на увазі, очевидно, свою торішню поїздку до польського Освенціма. У вересні 2022-го 74-річний актор відвідав колишні нацистські концтабори смерті «Аушвіц І» і «Аушвіц-Біркенау», що під час Другої світової війни входили до комплексу Konzentrationslager Auschwitz. «Арні» запалив свічку перед Стіною страт, оглянув руїни газових камер і крематорію. У Єврейському музеї Шварценеґґер познайомився з Лідією Максимович, яка дивом вижила у концтаборі… За словами легенди світового кінематографа, відвідування тих страшних місць справило на нього величезне враження.

«Хочу поговорити з людьми, які спіткнулися»

У своєму відеозверненні Арнольд Шварценеґґер закликав людей, які відчувають ворожість до євреїв, відмовитися від образливих стереотипів.

«Сьогодні хочу поговорити з людьми, які спіткнулися і, можливо, пішли хибним шляхом, — заявив, зокрема, ексгубернатор Каліфорнії. — Із людьми, які чують про теорії змов, що стосуються євреїв, і думають: як на мене, це має сенс. Із людьми, які вважають, що хтось гірший від них через релігію, колір шкіри чи стать».

«Термінатор», що народився в Австрії, також нагадав про минуле свого батька, який належав до нацистської партії (актор дізнався про це вже дорослим).
«Я виріс серед зламаних, нещасних чоловіків, — розповів Шварценеґґер про колишніх солдатів гітлерівського рейху, які вижили на війні. — Вони почувалися лузерами, тому що піддалися огидній ідеології лузерів. Тих чоловіків обдурили й скерували на стежку, яка допровадила світ до відчаю і нещастя… Протягом цілої історії людства ненависть була легким шляхом, шляхом найменшого опору. Розумію, що легше знайти офірного цапа, ніж самому виправляти ситуацію. Але жоден рух, заснований на ненависті, ніколи не був успішним».

Шварценеґґер також додав: невиправдана ворожість отруює життя не лише дискримінованих, а й тих, хто дискримінує. «Ненависть може дати вам тимчасове, оманливе відчуття влади, але щастя так не знайдете, — наголосив кіноактор. — Урешті-решт, ненависть поглине вас повністю. Ненависть — шлях слабких».

Улітку минулого року Арнольд Шварценеґґер отримав нагороду від Фундації Auschwitz Jewish Center — за свою відданість боротьбі з упередженнями.

«Не Україна почала цю війну… Її почала влада у кремлі»

Нагадаємо, 17 березня 2022 року Арнольд Шварценеґґер розмістив на YouTube відеозвернення під назвою «Послання російському народу». Актор, зокрема, тоді зазначив, звертаючись до росіян: «Я знаю, ваш уряд вам говорить, що це війна заради денацифікації України. Це неправда. Україна — країна з президентом єврейського походження… У батька якого, до всього іншого, усіх трьох братів вбили нацисти. Не Україна почала цю війну… Її почала влада у кремлі».

«Термінатор» тоді також наголосив, що цілі квартали в українських містах зруйновані російською артилерією й бомбами, зокрема дитяча лікарня й пологовий будинок. А також повідомив, що вбиті вже тисячі російських солдатів, які «опинилися між українцями, які борються за свою Вітчизну, і російським керівництвом, що воює заради завоювання».

«Руйнування від російських бомб, — вів далі кіноактор, — які падають на невинних цивільних, так розгнівали світ, що на росію наклали найжорсткіші економічні санкції в історії… російський уряд бреше не лише своїм громадянам, а й своїм солдатам. Декому з них сказали, що вони будуть воювати з нацистами. Комусь — що українці будуть вітати їх, як героїв. Іншим — що ті їдуть на навчання… Комусь сказали, що вони захищатимуть в Україні етнічних росіян. Усе це — неправда. А правда в тому, що російські солдати зіштовхнулися з відчайдушним опором українців, які хочуть захистити свої сім'ї й свою країну. Коли бачу, як із руїн витягають дітей, мені здається, що дивлюся документальний фільм про жахи Другої світової війни, а не сьогоднішні новини»…

Схожі новини