Передплата 2024 «Добра кухня»

«Звір» Джо Байдена важить 9 тонн!

А товщина броні в автомобілі, яким пересувався Варшавою президент США, сягає аж 20 см

Спецслужби США з міркувань безпеки не надають точних характеристик транспортного засобу, яким їздить Джо Байден
Спецслужби США з міркувань безпеки не надають точних характеристик транспортного засобу, яким їздить Джо Байден

Під час недавнього візиту до Польщі президент США Джо Байден пересувався вулицями її столиці автомобілем, який називають Cadillac One (за аналогією з Air Force One, президентським літаком) або ж The Beast, тобто «Звір» (можна перекласти також як «Чудовисько»). Це унікальний 5,5-метровий броньований лімузин, виготовлений на замовлення американської Secret Service (Секретної служби).

Офіційна назва автомобіля, яким зазвичай пересувається під час своїх робочих поїздок і візитів президент Сполучених Штатів, — The Stagecoach,
тобто «Диліжанс». Попри те, що зовні машина дещо подібна на Cadillac моделі Escalade (характерні решітка радіатора, фари й задні ліхтарі), доступний кожному грошовитому покупцеві, насправді «Диліжанс» суттєво відрізняється від будь-якого іншого авта, виготовленого на заводі Cadillac у Детройті.

Cadillac One, на якому їздить Джо Байден, був переданий Секретній службі 2018 року. «Звір» побудований на шасі вантажівки GMC TopKick. Хоча спецслужби США з міркувань безпеки не надають точних характеристик цього транспортного засобу, ЗМІ повідомляють, що «Диліжанс» важить близько 9 тонн. Для порівняння, вага серійного «Кадилака» моделі Escalade становить 2,6 тонни.

За даними медій, президентський «Звір» оснащений багатьма «прибамбасами», які повинні захистити президента США у випадку терористичної атаки. Зокрема, «Диліжанс» може поставити димову завісу й подати на свої дверні ручки електричний заряд напругою 120 вольт, — аби відлякати нападників. «Звір» також буцімто може залишати за собою на дорозі великі масляні калюжі, на яких мають «послизнутися» автівки переслідувачів.

Повністю броньований «Звір» має колеса, які триматимуть його на дорозі, навіть якщо усі чотири шини будуть прострелені. За інформацією NBC, у деяких місцях товщина броні президентського автомобіля сягає 20 сантиметрів, а підлогові бронеплити захистять пасажирів у разі вибуху протитанкової міни. Двері у «Звіра» такі ж важкі, як у літака «Боїнг», а вікна, що не опускаються, виготовлені з куленепробивного скла завтовшки… 12 см.

У салоні - стрілецька зброя і протитанкові гранатомети

Президентський «Звір», що розганяється до швидкості 100 км на годину за 15 секунд, повністю звукоізольований. У салоні є спеціальні динаміки, завдяки яким пасажири можуть (якщо захочуть) чути усе, що відбувається зовні. Також у салоні зберігається серйозний арсенал, зокрема, автоматичні гвинтівки, протитанкові гранатомети й гранати зі сльозогінним газом.

У «Диліжансі» також передбачено запас крові тієї групи, яку має президент США, і запас кисню, який у разі хімічної або біологічної атаки буде подано до герметично закритого салону, що вміщує сім осіб (включно з водієм). Решта спеціального персоналу, зокрема, військовий лікар президента США, зазвичай їде в одному з трьох позашляховиків. Їх називають «контрольними автомобілями».

У кожному президентському кортежі їдуть принаймні два ідентичні «Звірі», з однаковими номерними знаками, — аби заплутати потенційних нападників.

Час від часу Cadillac One змінюють: технології не стоять на місці, тож «Диліжанс» президента США оснащують новими функціями й можливостями.

Схожі новини