Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто покарає путіна?

За час свого правління путін приніс людству стільки горя, що питання про те, хто його за це покарає, виглядає абсолютно логічним і актуальним

Який суд? І чи суд?

Найвищим судом над путіним, звісно, буде суд Божий.

Але на цьому суді ми не будемо присутніми і не можемо знати, які обвинувачення Господь Бог пред’явить путіну.

Єдине, в чому ми повинні бути впевнені, що путін не зможе уникнути цього суду, і кара Божа обов’язково його знайде. Але, для нас, простих смертних, надзвичайно важливо, щоб і суд земний відбувся над цим світовим злочинцем 21 століття.

Який це повинен бути суд?

От над цим питанням і пропоную порозмірковувати. Що ми на даний час маємо. Йде повномасштабна війна проти України, хоча з точки зору путіна, це не війна, а спеціальна військова операція. Але, що це за спеціальна військова операція, якщо регулярні війська росії атакували кордони України, майже по всьому їх периметру. Агресор застосував усі наявні у нього види і роди збройних сил, але поки що без стратегічної і тактичної ядерної зброї.

Рішення про початок вторгнення військ рф були прийняті на найвищому державному рівні - президент рф, рада національної безпеки і оборони, парламент. Тобто на територію України вторглись регулярні збройні сили рф на підставі відповідних юридичних рішень уповноважених державних органів рф.

Для вторгнення в Україну путін, як верховний головнокомандувач, задіяв тисячі одиниць бронетанкової техніки, сотні літаків та гелікоптерів, включно з стратегічними бомбардувальниками, десятки тисяч артилерійських систем усіх наявних калібрів, ракетні комплекси залпового вогню майже, тисячі крилатих ракет, в тому числі найновішого покоління, і гіперзвукові ракети великої потужності, усі наявні сили морського базування чорноморського регіону, включно з ракетним крейсером і її підводними човнами, а також деякі сили морського базування у Каспійському регіоні, ракетні комплекси оперативно-тактичного призначення різних систем з базуванням на території рф і білорусі, майже усю чисельність сухопутних сил, які були розгорнуті станом на день вторгнення.

Військові дії розгорнулись на території України на фронті майже 2000 кілометрів, з обох сторін у них задіяно більше одного мільйона військовослужбовців. Усю повноту військової влади щодо вторгнення військ рф здійснював верховний головнокомандувач путін - особисто через міністерство оборони і генеральний штаб. В Україні не залишилось жодної території, на яку не була б здійснена агресія збоку рф.

Широкомасштабна агресія рф проти України супроводжується величезними жертвами мирного населення, усієї інфраструктури - знищенням і руйнуванням тисяч населених пунктів, сіл, містечок, міст на території України.

Таким чином є усі необхідні ознаки широкомасштабної війни, яку невмотивовано вчинила рф проти суверенної країни, члена ООН.
Заяви путіна про те, що це якась спеціальна військова операція на території незалежної і суверенної країни суперечать реальним фактам про відкриту агресію регулярних збройних сил рф проти України. Дії рф в результаті цього вторгнення підпадають під міжнародно-визнані ознаки і повинні кваліфікуватись як «війна». Головною метою цієї війни, як неодноразово заявляв президент рф путін - є знищення українського народу, як етнічної групи, в тому числі і шляхом «денацифікації».

При цьому в це поняття «денацифікація» путін вніс зовсім інший зміст, ніж той, що застосовувався після Другої світової війни до деяких груп населення в Німеччині. Зараз путін розуміє цей термін, як знищення українців, як етнічної групи, тому що вони, на його думку, націоналісти. Тобто путін, як верховний головнокомандувач збройних сил рф, які здійснюють агресивні військові дії в Україні, поставив перед ними головне завдання - масове знищення українців, незалежно від того мирне це населення, чи учасники опору. Тобто є усі необхідні ознаки, і встановлені докази того, що путін за допомогою усіх можливостей військової агресії здійснює на території окупованих територій України геноцид українського народу за етнічною ознакою. Але головне завдання, яке путін визначив збройним силам рф, як стратегічну мету, є захоплення усієї території України і знищення державності українського народу. В ході цієї неоголошеної війни з’являється все більше і більше ознак того, що головний намір путіна - повністю знищити українців. Підтвердженням цього є не тільки злочинні дії путінських агресорів на території України, але й пропагандистська компанія.

За інформацією генеральної прокуратури, в Україні порушені десятки тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених російськими агресорами проти українців. Безумовно, в ході бойових дій серед загиблих були не тільки українці. За їх вбивство винні особи обов’язково повинні бути покарані, як і за убивства українців. Але це окрема тема.

Те, що вже вчинив путін на території України, достатньо, щоб розпочати процедуру притягнення його до кримінальної відповідальності. Саме за геноцид. Ці дії росії в Україні кваліфікував, як геноцид, і президент України, а ООН виключила рф з Ради прав людини саме через геноцид українців, президент США назвав путіна «диктатором, що вчиняє геноцид в Україні».

Відповідно до другої статті конвенції ООН, геноцид - це будь-які дії, «вчинені з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу». Разом з тим геноцид не завжди супроводжується станом війни чи військовими діями. Наприклад, Голодомор українців, це теж був геноцид українців, але без військової агресії.

В такому випадку геноцид здійснюється в умовах війни.

путін, здійснюючи зараз геноцид українців, застосував усю потугу російських збройних сил і як верховний головнокомандувач визначив їм головну мету військової операції на території України - знищення українців і їх державності.

Геноцид українців - це перша обґрунтована юридична підстава для притягнення путіна судом до кримінальної відповідальності.
Далі.

Другою такою обґрунтованою підставою є замах проти людяності.

рутін, здійснюючи повноваження президента рф і будучи верховним головнокомандувачем збройних сил рф за період з 24 лютого 2022 року по даний час неодноразово погрожував застосувати ядерну зброю, включаючи стратегічну, проти інших ядерних і неядерних країн. Застосування стратегічної ядерної зброї неодмінно призведе до глобальної ядерної катастрофи, і як наслідок - повне знищення усього живого на землі, в тому числі і людства. За висновками фахівців і провідних експертів - глобальна ядерна катастрофа, тобто масове застосування ядерними країнами усіх арсеналів ядерної зброї, незалежно від їх базування, призведе до загибелі людства і кінця цивілізації.

У лютому 2022 року путін публічно, з особливим цинізмом, віддав наказ привести російські ядерні сили до стану підвищеної боєготовності. За висловами уповноважених російською владою посадових осіб - конфлікт з Україною загострюється і може спровокувати Третю світову війну, він може включати застосування ядерної зброї і мати руйнівні наслідки, як для людства, так і для планети Земля. путін, як особа, яка приймає державне рішення про застосування ядерної зброї, публічно погрожує людству її застосуванням, що призведе до тяжких наслідків.

Таким чином, наявні обґрунтовані підстави притягнути путіна, президента рф до кримінальної відповідальності за геноцид і замах на злочин проти людяності.

А тепер - головне питання.

Який суд повинен розглянути справу путіна?

Це надзвичайно важливо, оскільки з приводу юрисдикції суду йде жвава дискусія. Одні пропонують задіяти наявні механізми міжнародної кримінальної юрисдикції, інші вважають, що необхідно створити спеціальний суд - міжнародний трибунал.
Кожна з цих позицій має певне обґрунтування, яке заслуговує на увагу, але, на мій погляд, путін, скоїв такі кримінальні правопорушення, які потребують спеціального міжнародного суду. Об’єднані нації мають певний досвід створення спеціальних міжнародних судів над особами, які вчинили злочини планетарного масштабу.

Неупереджений і об’єктивний аналіз сучасного міжнародного права, що регламентує порядок створення і функціонування міжнародних судових органів, дає підстави стверджувати, що ця процедура надзвичайно громіздка, суперечлива, не досить ефективна.

Це означає, що притягти путіна до кримінальної відповідальності в рамках чинного міжнародного законодавства буде надзвичайно складно, і це може зайняти дуже багато часу, коли може втратити сенс.

Тобто, якщо намагатись розглядати можливості притягнути путіна до відповідальності за вчинені злочини геноциду і замаху проти людяності, то рано чи пізно ми усвідомимо певну безперспективність цих намірів, оскільки є багато юридичних можливостей у путіна і його адвокатів, заблокувати цей процес або взагалі не допустити. Крім того, треба пам’ятати, що росія та путін не визнають юрисдикцію будь-якого міжнародного суду.

Коли вирішувалось питання про притягнення до відповідальності керівників третього рейху, була знайдена достатньо ефективна форма, відома під назвою - Нюрнберзький процес. Юридичною базою для його створення був договір країн-переможців про створення міжнародного трибуналу над верхівкою третього рейху. Тоді вдалося знайти таку форму цього міжнародного трибуналу і вибудувати процедуру, яка стала зараз частиною міжнародного права. При цьому усі, хто цікавиться цими питаннями, усвідомлюють, що це значною мірою все-таки був політичний процес переможців над переможеними.

Тут можна було б згадати і мудру пропозицію Черчилля: зловити усіх керівників третього рейху і розстріляти. Але країни-переможниці пішли іншим шляхом - вирішили створити судовий прецедент над головними винуватцями Другої світової війни.
Коли ми говоримо про необхідність створення міжнародного трибуналу для путіна за аналогією з Нюрнберзьким процесом, ми повинні погодитись лише з тим, що необхідно застосувати абсолютно нові підходи і правила, оскільки путін повністю спаплюжив усю міжнародну правову архітектуру, яка протягом багатьох років забезпечувала певний порядок. Це означає, щодо путіна не можна діяти в межах тих міжнародних правових норм, які він і його влада повністю зруйнували.

Україна, як найбільш зацікавлена країна у справедливому покаранні путіна за вчинені злочини проти українців, могла б ініціювати спільні дії з іншими країнами.

Це повинні бути такі правила, які підтримає світове співтовариство, і які путін не зможе заблокувати.

Найкращим варіантом було б утворення Генеральною асамблею ООН більшістю голосів міжнародного кримінального трибуналу, затвердження його регламенту, призначення членів цього трибуналу і прокурора, який повинен сформулювати обвинувачення для путіна.

Схожі новини