Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто створив загрозу Джонсону, може, знову путін?

Ще зовсім недавно з великою тривогою ми переживали голосування за вотум недовіри прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону в парламенті цієї країни

Його однопартійці в режимі таємного голосування визначались чи залишиться він і далі керівником уряду. Завдяки підписам 54-х депутатів парламенту був задіяний механізм усунення Бориса Джонсона від влади.

Але не вийшло. У путіна не вистачило можливостей забезпечити позитивне голосування 180-и депутатів британського парламенту.

Це була величезна перемога антипутінської коаліції, в якій Велика Британія і особисто Борис Джонсон відіграють одну з вирішальних ролей.
Але не треба забувати про те, що путін ненавидить Бориса Джонсона приблизно так, як і Україну та український народ. Тому він не може змиритись з таким програшем.

І от нова загроза для Бориса Джонсона

Несподівано двоє міністрів подали у відставку через, як вони вважають, неможливість з етичних міркувань далі працювати в такому уряді.

Причина цього конфлікту - кадрові призначення. Вірніше - неетична поведінка одного із впливових функціонерів Консервативної партії в лондонському клубі для консерваторів «Карлтон». Попри те, що цей партійний чиновник визнав свою провину і подав у відставку - Борису Джонсону колеги по партії закидають, що він допустив кадрову помилку.

Борис Джонсон попросив вибачення у виборців за це призначення, і якщо було б можливим, то він би його не призначив.

Але, цей, за нашою ментальністю, незначний прорахунок Бориса Джонсона при призначенні чиновника почав стрімко переростати в серйозний політичний конфлікт, який тепер може загрожувати прем'єр-міністру. Комусь було дуже вигідно перетворити цей епізод поведінки партійного посадовця в кадровий прорахунок Бориса Джонсона.

Передбачається, що члени уряду будуть тиснути на Джонсона з тим, щоб він подав у відставку. У цьому випадку повинні бути призначені дострокові парламентські вибори. Але враховуючи сучасні рейтинги консерваторів, у разі дострокових виборів вони можуть втратити частину мандатів.

Борис Джонсон - щирий друг України

Його активна і ефективна діяльність багато в чому була надзвичайно позитивною в антипутінській коаліції.

Тому будемо сподіватись, що і на цей раз у путіна нічого не вийде. Консервативна партія знайде правильні рішення в інтересах і своїх виборців, і своєї країни. Сподіваємось, Борис Джонсон знову зіпсує путіну настрій.

В Консервативній партії йдуть жваві дебати, не виключено, що вони інспіровані зовні. В пресі вже навіть з’являються прізвища кандидатів, які могли б замінити Бориса Джонсона на посту прем'єр-міністра.

Це - міністр оборони Бен Уоллес і міністр закордонних справ Елізабет Трасс.

Зараз важко сказати, хто створив для Бориса Джонсона загрозу, але щось мені підказує: без путіна тут не обійшлося.

Схожі новини