Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найстарішому дереву на планеті... 5484 роки!

Унікальний патагонський кипарис росте у Національному парку Alerce Costero у Чилі

Чилійський біолог Джонатан Барічівіч стверджує, що патагонському кипарису, який росте у Національному парку Alerce Costero, вже 5484 роки. Таким чином, це найстаріше дерево у світі. Раніше цей "титул" належав сосні Мафусаїла, яка росте у Білих горах Каліфорнії (США). Вік цього дерева оцінюють у 4853 роки.

Цікаво, що для захисту унікальної сосни Мафусаїла від вандалів поруч із деревом-ветераном не встановили жодного інформаційного табло, а у туристичних путівниках немає точної інформації про місце, де ця сосна росте...

Місцеві називають дерево Gran Abuelo - "Прапрадід"

Патагонський кипарис, або ж кипарисова фікроя, – хвойна порода дерев, яка росте й живе дуже довго (науці відомі кипарисові фікрої, вік яких перевищує 3,5 тисячі років). За інформацією видання Science, чилійський науковець Джонатан Барічівіч, який працює у Лабораторії кліматичних і екологічних наук у Парижі (Франція), встановив: кипарисовій фікрої, яка росте на його батьківщині, уже 5484 роки!

Із поваги до поважного віку дерева, про яке розповів науковому світу Джонатан Барічівіч, місцеві жителі називають фікрою Gran Abuelo, тобто "Прапрадід". За словами чилійського вченого, дерево-рекордсмен йому показав колись дідусь, який багато років працював у Національному парку Alerce Costero лісником.

Визначити точний вік Gran Abuelo було вельми не просто. Зазвичай дендрохронологи роблять це, рахуючи кількість кілець на зрізі стовбура (одне кільце - один рік життя дерева). Однак цей метод можна використовувати або на пні, або зрізавши дерево, що, зрозуміло, у цьому випадку було неможливим.

Що ж можна зробити, якщо дерево живе?

Можна просвердлити його стовбур спеціальним довгим свердлом і дослідити отриманий у такий спосіб зразок. Саме так і зробили Джонатан Барічівіч і співробітник чилійського Університету Вальдивії Антоніо Лара. Щоправда, оскільки діаметр "Прапрадіда" становить чотири метри, до середини дерева вчені не дісталися. У зразку, який витягнули з дерева, дослідники нарахували близько 2400 кілець. Це засвідчило, що вік унікального патагонського кипариса, - не менше 2400 років. Але скільки йому років насправді?

Аби це з'ясувати, Джонатан Барічівіч застосував не лише традиційний метод, а й математичне моделювання. Науковець проаналізував зразки, вийняті з інших дерев того ж виду, врахувавши, зокрема, можливий вплив екологічних чинників. Результат перевершив усі очікування: вік патагонського кипариса "Прапрадід" становить аж 5484 роки!

Джонатан Барічівіч уже презентував результати своїх досліджень на конфереціях дендрологів, і підготував неформальну доповідь про свій унікальний метод. Хоча дослідження чилійця ще не опубліковано в наукових виданнях, експерти вважають його метод перспективним. "Я повністю довіряю аналізу Джонатана, - заявив дендрохронолог із швейцарського ETH Zürich Гаральд Буґманн. - Як на мене, це розумний підхід".

Схожі новини