Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Німеччині придумали "подорожі проти путіна"

Туроператори закликають уряд дати пенсіонерам субсидію у розмірі 500 євро - аби взимку ті жили у теплих краях, економлячи газ із росії

Як розповіла в інтерв'ю газеті Mallorca Zeitung голова Німецької асоціації незалежних турагенцій (VUSR) Марія Лінгоф, уряд ФРН мав би видавати усім охочим пенсіонерам туристичні субсидії у сумі 500 євро - аби у холодну пору року ті могли кілька місяців жити у теплих краях. Наприклад, у Тунісі, Туреччині або ж на іспанському острові Майорка.

Марія Лінгоф каже, нехай краще німецькі пенсіонери "подорожують проти путіна", ніж вони замерзатимуть через нього у своїх помешканнях у ФРН. Адже через розв'язану кремлівським диктатором війну рф проти України вартість природного газу, яка впливає на рахунки за опалення, злетять до небес...

Якщо німецькі пенсіонери, вважає голова VUSR (Асоціація об'єднує понад сім тисяч німецьких туристичних фірм), поживуть узимку місяць-півтора у теплих краях, наприклад, у Тунісі, Туреччині або ж на обожнюваній німцями іспанській Майорці (Балеарські острови), то це дозволить Німеччині заощадити енергоносії, імпортовані з путінської росії.

Мовляв, на Балеарах середня температура у січні - близько 12 градусів за Цельсієм. А у Німеччині тієї пори зазвичай лише плюс 2-3 градуси... "Одним пострілом можемо вбити відразу кількох зайців, - розповіла Марія Лінгоф газеті Mallorca Zeitung. - Пенсіонери одержать субсидії, ми зекономимо газ для німецької промисловості й підтримаємо індустрію відпочинку. Зокрема, Майорка досі відчуває наслідки пандемії".

Марія Лінгоф навіть навела розрахунки, які доводять, що її пропозиція справді має сенс. 50-денне перебування на Майорці взимку, каже голова VUSR, коштуватиме німецькому пенсіонеру близько 1300 євро. У цю суму входять переліт лоукостом, проживання у готелі 2-3 зірки й дворазове харчування. Якщо пенсіонери готуватимуть їжу самі, то сума зменшиться до 950 євро на особу, підрахувала Лінгоф. На її думку, якщо пенсіонер одержить від уряду ФРН субсидію у розмірі 500 євро, то 50-денна зимова подорож на теплу Майорку буде для нього фінансово вигідною. Адже, залишившись у Німеччині, заплатить за опалення помешкання російським газом набагато більше.

Звичайно, у Німеччині, де серед політиків різних партій повно платних російських агентів, критика пропозиції Марії Лінгоф не забарилася.

Зокрема, міністр економіки федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Андреас Пінкварт заявив, що "подорожі проти Путіна" загрожують... Різдвяним продажам. Мовляв, замість ходити на передсвяткові закупи, німецькі пенсіонери збиратимуть гроші на зимовий відпочинок на Майорці (Марія Лінгоф відповіла, що Різдвяні продажі не постраждають, адже пенсіонери розраховуватимуть головно на державні субсидії).

Представник Соціал-демократичної партії Ральф Штеґнер назвав у інтерв'ю Bild пропозицію Лінгоф "типовою божевільною ідеєю, яка не допоможе вирішити проблеми нашої енергетичної політики" (ну звісно, краще купувати у путіна, який вбиває українців, якнайбільше газу, оце розумна ідея!). А політикиня від Християнсько-демократичного союзу Яна Шмінке зауважила: "Попри ці державні субсидії, лише окремі німецькі пенсіонери зможуть витримати подвійний тягар - постійного зростання вартості оренди житла вдома й вартості перебування за кордоном"... Схоже, платоспроможність німецьких пенсіонерів фрау Шмінке недооцінює. І чомусь вважає, що їй краще знати, на що саме мають витрачати пенсії...

Федеральний уряд пропозицію Марії Лінгоф наразі не коментує. На відміну від ЗМІ південних країн Європи, зокрема, Іспанії і Туреччини, які дуже сподіваються, що офіційний Берлін усерйоз розгляне ініціативу голови VUSR. Як підкреслює Mallorca Zeitung, нещодавно віцепрем'єр, міністр економіки Роберт Габек ("Зелені"), призначив Марію Лінгоф членкинею Консультативної ради федерального уряду з питань туризму. Як сподіваються іспанські ЗМІ, відтепер слово Лінгоф набуде більшої ваги, тож не можна виключати, що її ідея під назвою "подорожі проти Путіна" врешті-решт матиме успіх.

Схожі новини