Передплата 2024 ВЗ

Особливо небезпечний путін, або Ще раз про ядерну загрозу

путін публічно віддав наказ про приведення ядерних сил росії в бойову готовність. Цей наказ не скасовано

На майже усіх фронтах війни між росією і Україною йдуть важкі бої.

Наші героїчні Збройні сили мужньо стримують наступ ворога. В цих боях українські герої ціною свого життя не дають загарбникам здійснити прориви нашої оборони на усіх стратегічних напрямках.

За оцінками фахівців, ворог видихається, він не зміг реалізувати жодного плану цього широкомасштабного наступу.

путін шаленіє, він істотно нервує і почав відчувати, що розплата за усі злодіяння, які вчинили його орки, наближається.

Але головне покарання за цю агресію, понесе він, путін, і ще невідомо чи доживе до Міжнародного трибуналу.

Вже достатньо довго у світі триває дискусія, чи божевільний путін?

Фахівці по різному оцінюють його психічний стан, але, мені здається, відповідь на це питання треба шукати не в його стані з точки зору психічного здоров'я, а в тих діях, які він здійснює.

Читайте також: Невиліковно хворий? Діагнози кремлівського "фюрера"

Якщо з цієї точки зору, то, безумовно, путін - божевільний, оскільки будь-яка людина в нормальному психічному стані не буде вчиняти ті дії, які він вже скоїв проти українського народу і людяності в цілому. Але в руках цієї божевільної людини один із найбільших ядерних арсеналів у світі.

За оцінками фахівців, які були опубліковані в лютому цього року Федерацією американських вчених, в росії приблизно 4500 ядерних боєголовок. Сюди входять усі стратегічні ядерні боєголовки (МБР - міжконтинентальні балістичні ракети) - приблизно 1200, балістичні ракети на підводних човнах - 800, ракети авіаційного базування на стратегічних бомбардувальниках - близько 600.

Решта - на зберіганні або ті, в яких завершився експлуатаційний період і які підлягають утилізації.

Крім цієї стратегічної зброї, є ще менш руйнівна ядерна зброя, яка має назву тактичної. Вона не перевищує однієї кілотонни потужності. Для порівняння атомні бомби, які були скинуті на Хіросіму і Нагасакі, мали потужність 15 кілотонн.

Стратегічні МБР мають потужність, яка може бути понад 1000 кілотонн. Їх руйнівна сила надзвичайно велика, вона загрожує усьому живому на Землі.

Для порівняння: країни НАТО мають приблизний паритет з росією за кількістю ядерних боєголовок. Тобто це і є зараз тою силою, яка стримує агресивні і божевільні плани путіна застосувати цю смертоносну зброю.

Всього у світі зараз є 9 країн, які мають ядерну зброю:

  • США (5500 боєголовок),
  • росія (5900),
  • Китай (350),
  • Франція (290),
  • Індія (160),
  • Пакистан (165),
  • Ізраїль (90) - ця країна офіційно не визнає наявність у неї ядерної зброї,
  • Велика Британія (225),
  • Північна Корея (20).

Крім стратегічної ядерної зброї і в США, і в росії, є ще тактична, або нестратегічна ядерна зброя.

Відмінність між стратегічною і тактичною полягає лише в тому, що стратегічна ядерна зброя може бути застосована для глобальної ядерної війни, коли життя на планеті буде повністю знищене, а тактична - для досягнення якихось успіхів на полі бою. Але і стратегічна, і тактична за своїми параметрами і загрозою для людства є ядерною зброєю.

Якщо на стратегічну ядерну зброю поширювався відповідний договір про контроль за ядерними озброєннями, то на тактичну - цей договір не поширювався. Скільки тактичної ядерної зброї у путіна, ніхто не знає. За деякими оцінками - приблизно 400 боєголовок.

Проблема тактичної ядерної зброї полягає ще й у тому, що практично не можна відслідкувати її застосування, як це можна зробити щодо МБР.

Наприклад, зараз путін повномасштабно застосовує проти України балістичну ракету повітряного базування «Кинжал» і крилату ракету великої дальності «Калібр», але ці ракети здатні нести не тільки звичайну, але й ядерну боєголовку. І поки ця ракета не вибухне, ніхто не може сказати, яка в цій конкретній ракеті застосована боєголовка.

Така сумна статистика.

Ядерні країни накопичили такі запаси ядерної зброї, які здатні знищити усе живе на планеті десятки разів. Як, відомо, 27 лютого 2022 року, путін публічно віддав наказ про приведення ядерних сил росії в бойову готовність. Цей наказ не скасовано. Зрозуміло, що це було більш пропагандистським заходом путіна, ніж реальним кроком до збільшення боєготовності.

Але факт є фактом. Можливо, він мав застерегти країни НАТО не втручатися у цю війну і не допомагати Україні. Але путіна ніхто не злякався, наші щирі друзі - США, Велика Британія, Польща, країни Балтії і багато інших не тільки не припинили нам допомагати, а активізувалися. Це повинно забезпечити повну перемогу над агресором.

Шантаж путіна не вдався

І США, і Велика Британія й інші країни прийняли виклик і попередили путіна, що застосування будь-якої ядерної зброї призведе до жахливих наслідків. Риторика путіна змінилася. Якщо спочатку він погрожував першим нанести ядерний удар по США і Великій Британії, то зараз вже каже про ядерний удар у відповідь. Але, як показала агресія, не можна вірити жодному слову путіна. Він непередбачуваний, у його діях немає загальнолюдської логіки, що підсилює припущення його божевілля.

Не треба думати, що божевільні люди взагалі не розуміють нічого і не можуть реально оцінювати свої дії. У них бувають періоди ремісії, коли вони здатні більш менш адекватно оцінювати реальність.

Але специфіка ремісії така, що не відомо коли людина знову переходить у стан божевілля. А де гарантія, що путін, будучи в стані божевілля, не ухвалить рішення про початок глобальної ядерної війни? Адже над ним і його діями немає необхідного контролю.

Чи може людство довірити свою долю божевільному царку однієї із ядерних країн? Безумовно, не може. І ті країни, які споглядають за війною в Україні і не долучились до антипутінської коаліції, мають усвідомити: Третя світова війна буде ядерним апокаліпсисом, і у цій війні ніхто не зможе вижити.

Насторожує ще й те, що кремлівська пропаганда все більш активно розкручує тезу про необхідність застосування путіним ядерної зброї. Навіщо цей світ, якщо в ньому не буде росії? Це один із прикладів кремлівської пропаганди. І російське населення це підтримує.

Кожний день війни в Україні приносить путіну все більш негативні звістки - його армія не здатна зламати опір героїчних Збройних сил України.
Населення росії чекає від путіна перемоги над Україною за будь-яку ціну.

Чим більші успіхи українського війська на фронтах, чим більші поразки отримує путін у цій війні - тим більша загроза ядерної війни. І ця загроза зростає.

путін може вдатися до будь-яких кроків, в тому числі і до божевільних. Він зараз особливо небезпечний. Країни світу повинні негайно об’єднатися перед загрозою ядерної катастрофи.

Божевільний господар кремля не може тримати в заручниках увесь світ. Людство повинно знайти адекватне рішення щодо цього божевільного.
Час ще є і можливості теж. В історії людства вже був один божевільний - Адольф Гітлер, який хотів завоювати увесь світ. Не вийшло.

Замість світової гегемонії - смерть в брудній канаві. Така ж доля чекає і путіна.

Читайте також: Чи врятує путіна «тотальна війна»?

Схожі новини