Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Боягузтво Шольца опустило його рейтинг

Через небажання надати Україні важку зброю канцлера ФРН критикують навіть у власному уряді

За даними соцопитування INSA, проведеного на за­мовлення Bild am Sonntag, 49% громадян Німеччини не задоволені діяльністю федерального канцлера Олафа Шольца. Це найгірша його оцінка з грудня 2022 року, коли соціал-демократ Шольц очолив уряд ФРН, яким зараз не задоволе­ні аж 55% німців. Одна з причин провалу канцлера – затримка з постачанням Україні важкого озброєння (броньованих машин, танків і артилерії).

Боягузливу політику канцлера Шольца критику­ють зараз не лише опози­ційний блок ХДС/ХСС і німецька преса, а й партнери соціал-де­мократів по коаліції у Бундеста­зі – “Зелені” й ліберальна Вільна демократична партія.

Як уважає голова консер­вативного Християнсько-де­мократичного союзу Фрі­дріх Мерц, небажання Олафа Шольца постачати Україні важ­ке озброєння можна поясни­ти тільки тим, що федеральний канцлер боїться роздратувати москву...

Наприкінці минулого тиж­ня уряд Шольца оголосив про намір значно збільшити фінан­сову допомогу на закупівлю зброї, зокрема для країн-парт­нерів – до двох мільярдів євро, з яких Україна має отримати половину. Це рішення бундес-уряду розкритикував політик ХДС Норберт Рьотґен: “Укра­їна не може захистити себе грошима, їй потрібна зброя, і якомога швидше”. Погодив­ся з Рьотґеном голова коміте­ту Бундестагу з європейських справ Антон Гофрайтер (“Зе­лені”). Мовляв, збільшення фі­нансової допомоги “не може замінити прямих поставок зброї”. І нарешті, Шольца роз­критикувала голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Аґ­нес Штрак-Ціммерман (ВДП): “На жаль, канцлер досі не каже, чого насправді хоче... Треба, щоб федеральний канцлер ще раз чітко наголосив: Німеччина готова постачати Україні важке озброєння».

Можливо, критичні стріли, що летять зараз в Олафа Шоль­ца з усіх боків, урешті-решт зро­блять свою справу?.. Не стоять осторонь проблеми й німець­кі ЗМІ. Зокрема, авторитетне видання Die Welt пише про те, чому саме політики Соціал-де­мократичної партії Німеччини (СДПН) досі не можуть остаточ­но порвати з путіним.

1999 року, нагадує Die Welt, ФРН втрутилася у війну в Косо­ві й запобігла злочинам прези­дента Сербії Мілошевича. Вод­ночас світ тоді закрив очі на другу війну у Чечні, розв’язану путіним... Та війна, пише Die Welt, завершилася у перший рік правління канцлера Ґерхар­да Шрьодера й глави його кан­целярії, нинішнього президента ФРН Франка-Вальтера Штай­нмайєра.

«Обидва архітектори політи­ки СДПН щодо росії від початку усвідомлювали, що Путін здат­ний на воєнні злочини, такі, як у Бучі, – вважає Die Welt. – Оби­два політики дозволяли путіну діяти, коли той нападав на Гру­зію, анексував Крим та атакував Східну Україну».

“Протягом 16 років прав­ління Анґели Меркель (ХДС), з 2005 року, мало що змінилося, – констатує видання. – Канцлер­ка не мала ілюзій щодо Путіна, але дозволила густо сплетеній СДПН мережі... функціонува­ти”. Зокрема, “мати зв’язок із економікою за посередництва глави МЗС Штайнмаєра”.

Як пише Die Welt, за остан­ні 20 років німецька політика щодо рф знала чимало “корис­них ідіотів”. Однією з них вияви­лася глава уряду східної землі Мекленбург-Передня Помера­нія Мануела Швезіг (СДПН). Створена за її підтримки (і за гроші концерну, що будував газпромівський “Північний по­тік-2”) екологічна фундація за­ймалася не охороною довкілля, а просуванням “Потоку-2”, – попри спротив партнерів ФРН, США й держав Східної Європи, насамперед України й Польщі.

Як зазначає Die Welt, голо­вну відповідальність за 20 ро­ків беззастережної лояльності щодо путіна несе саме СДПН. ”Це був найбільший і найне­безпечніший прорахунок в іс­торії ФРН”... “Швезіг не може залишитися, тому що була корисною ідіоткою системи Штайнмаєра-Шрьодера, – на­голошує Die Welt. – Штайнмаєр не може залишитися, тому що понад 20 років був корисним ідіотом путіна”.

Як вважає видання, найпо­тужнішою людиною з орбіти путіна-Штайнмаєра-Шрьоде­ра є теперішній радник канцле­ра Шольца з питань зовнішньої політики Єнс Пльотнер. Оскіль­ки “Німеччина зробила більше, ніж будь-яка велика країна сві­ту, щоб зробити цю війну путі­на можливою”, то Шольц, вва­жає видання, повинен негайно вжити заходів. «Шольц уже ба­гато чого міг зробити: розста­тися з Пльотнером, підтримати енергетичне ембарґо рф, на­дати Україні важке озброєння, – вважає Die Welt. – Те, що кан­цлер досі тримає людей, відпо­відальних за неправильну по­літику, на своїх позиціях, після подій у Бучі й Маріуполі може повністю знищити... довіру до Німеччини”.

“Попри відсутність німецької допомоги, Україні у героїчній боротьбі вдається протистояти путіну, – резюмує Die Welt. – Те­пер Україна має повернути свої землі у кордонах 2013 року – з допомогою Німеччини”.

Читайте також: Гріхи сьогоднішні, а не вчорашні

Схожі новини