Передплата 2024 «Добрий господар»

На уроки Емблу повів сам президент!

“Сонячну” дівчинку “захейтили” однокласники та їхні батьки.... Лідер Північної Македонії став на її захист

Британське видання Daily Mail розповіло про шляхетний жест президента Північної Македонії Стево Пендаровського. Коли той дізнався, що 11-річна Ембла Адемі, яка має синдром Дауна, стала жертвою “хейту” своїх однокласників та їхніх батьків, то вирішив підтримати школярку - і сам відвів Емблу до школи.

Дівчинці закинули... “агресивну поведінку”

11-річна Ембла Адемі відвідувала початкову школу в маленькому містечку Гостівар, розташованому на заході Північної Македонії. “Моя донька була на так званому змінному навчанні, - розповів батько дівчинки. - Протягом двох тижнів Ембла ходила на уроки у трьох різних класах”.

Проблеми розпочалися у листопаді минулого року, коли група батьків звинуватила Емблу в... агресивній поведінці. І почала вимагати, аби дирекція школи відокремила “сонячну” дитину від решти учнів... Дирекція на це повелася, і протягом кількох наступних тижнів 11-річна дитина навчалася сама - у маленькому неопалюваному приміщенні на території школи.

Опікуни Ембли Адемі з Місцевого центру допомоги дітям із особливими потребами заявили, що жодної агресивної поведінки дівчинка не демонструє. А відтак, повинна навчатися разом зі своїми ровесниками. Ембла повернулася до класів, і тут батьки учнів вирішили на знак протесту... не відправляти своїх дітей до школи. Як наслідок, із 1 лютого дівчинка ходила до порожнього класу…

Вас може зацікавити: Собаку, який лишив купу, "вираховують" за ДНК

“Ми всі відповідальні за посмішку Ембли”

Про історію Ембли Адемі розповіли північномакедонські ЗМІ. Вибухнув великий скандал... Нарешті, президент країни Стево Пендаровський вирішив відреагувати, і днями сам завів “сонячну” дитину до школи.

“Історія Ембли нагадує нам про упередження, з якими ми стикаємося, і про необхідність більшого захисту неповносправних дітей і піклування про них, - заявив президент Північної Македонії Стево Пендаровський. - Допомога таким людям, як Ембла Адемі, створює для інших можливість разом навчатися й інтегруватися. Ми всі однаково відповідальні за посмішку Ембли й усіх інших дітей з незвичайним розвитком”.

Міністр освіти Північної Македонії запевнив, що дівчинка обов'язково продовжить навчатися разом із однолітками. А тим часом Гельсінська фундація прав людини засудила ставлення однокласників та їхніх батьків до Ембли Адемі, назвавши його “ганебним” і таким, що “б'є по найслабших членах суспільства”.

Читайте також: Був татом, а став мамою!

Схожі новини