Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ґави "дають прикурити"

Шведські вчені привчили пернатих збирати недопалки на вулицях

Шведський стартап розробив метод, як привчити ворон підбирати на вулицях цигаркові недопалки і відносити їх в одне визначене місце. За це пернаті отримують винагородження їжею.

Про це повідомило видання detaly.co.il.

Цигаркові недопалки - найбільш розповсюджене сміття у світі. За оцінками National Geographic, щорічно у світі на тротуари викидають 4,5 трильйона недопалків. У Швеції підрахували, що щороку в країні викидають більше мільярда недопалків, а це 62% від усього шведського сміття.

У невеликому містечку Седертельє (Södertälje), що на північний захід від Стокгольма, витрачають на утилізацію недопалків 20 мільйонів шведських крон (понад 2 мільйонів доларів). Тому місцевий стартап Corvid Cleaning вирішив залучити до справи ворон. І це вдалося. Сконструювали спеціальний пристрій, який дозує шматочки пташиної їжі. Декількох птахів привчили до того, що машина видає шматочок їжі тільки тоді, коли птах покладе перенесений недопалок у спеціальний контейнер. Щоб отримати за це винагороду, ворона починає клювати машину, врешті-решт натискаючи на кнопку, яка змушує їжу падати.

Ґав вважають одними з найрозумніших птахів на землі, й така тренувальна програма для них виявилася успішною. Цікаво, що їхні пернаті "колеги", які тренінгу не мали, також швидко навчилися приносити недопалки, наслідуючи вчених ворон. За словами засновника Corvid Cleaning Кристиана Гюнтер-Хансена, ворони допоможуть скоротити міські видатки на прибирання недопалків на 75%.

Читайте також: За куріння на пляжі - 2000 євро штрафу

Схожі новини