Передплата 2024 «Добрий господар»

У відпустку - летючою автівкою?

Словацький AirCar “відчинив двері до масового виробництва”

Автомобіль-літак AirCar одержав сертифікат безпеки транспортного відомства Словаччини. Як інформують тамтешні ЗМІ, машина налітала у повітрі 70 годин і здійснила понад 200 злетів і посадок.

"Таким чином, стандарти Європейської агенції авіаційної безпеки (EASA) дотримані, і наш AirCar відчинив двері до масового виробництва", - заявив винахідник летючої автівки Стефан Кляйн, який також є її льотчиком-випробувачем.

Аби ця автівка перетворилася на літак, потрібно 2 хвилини й 15 секунд. У повітрі цей апарат, оснащений двигуном BMW, може рухатися зі швидкістю понад 160 кілометрів на годину, піднімаючись на висоту до 2500 м. Для керування AirCar потрібна ліцензія пілота.

Під час випробувань Стефан Кляйн подолав на своєму літаку-автомобілі 75 кілометрів між Братиславою і Нітрою за пів години. Невдовзі на AirCar чекає іще один далекий переліт, цього разу міжнародний - між Парижем (Франція) і Лондоном (Велика Британія).

А тим часом…

Як повідомила японська компанія SkyDrive, 2023 року буде виготовлено двомісний автомобіль-літак, який зможе працювати як таксі. Одномісний апарат такого типу (8-гвинтовий SD-03, з вертикальними злетом і посадкою) компанія продемонструвала ще 2020-го.

Читайте також: На німецьких автозаправках - цінові рекорди

Схожі новини