Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Працювала на яхті у Дубаї. Повернутися до Іспанії не може...

Бо працедавець скасував іспанці робочу візу. Законів ОАЕ при цьому... не порушив

Як повідомляє видання El Confidencial, іспанка Мерседес Іланія Карденьяс уже понад місяць не може повернутися з Дубаю (Об’єднані Арабські Емірати) до Іспанії. Усе через те, що цього не хоче її колишній працедавець із ОАЕ, який скасував робочу візу іспанки. Чинити так працедавцеві дозволяє "кафала" - чинна в Еміратах система працевлаштування.

33-річна Мерседес Карденьяс, яка походить із Малаги, купила собі квиток на літак із Дубаю до Іспанії. Але вилетітити додому не змогла: в аеропорту її затримала поліція ОАЕ. Протягом 14 годин жінку тримали у поліцейському відділку без їжі, а потім повідомили, що, згідно з правом "кафала", вона не може покинути Емірати.

"Мені сказали, що я не можу виїхати з ОАЕ, тому що мій колишній бос скасував мою робочу візу", — розповіла Карденьяс телефоном іспанському виданню El Confidencial.

Що ж це за "кафала" така?

Це трудове право, що діє у більшості держав Перської затоки. "Кафала" дозволяє поводитися з працівниками так, ніби вони є ледь не власністю своїх працедавців.

Зокрема, "кафала" дозволяє працедавцеві не лише скасувати робочу візу іноземного працівника, а й навіть не віддавати йому паспорт, - аби той не міг змінити місце роботи. Згідно з "кафалою", іноземному працівнику потрібен дозвіл працедавця на в’їзд або виїзд із країни, де той працює, а також на те, аби покинути місце роботи.

На думку представників міжнародних правозахисних організацій, "кафала" є сучасним різновидом рабства й експлуатації. Цю систему також критикує Міжнародна організація праці, яка підрахувала, що за "кафалою" у світі працюють близько трьох мільйонів людей, головно вихідців із країн Південно-Східної Азії.

"Радіо й кермо не працювали. Яхта йшла наосліп, що дуже небезпечно"

Мерседес приїхала до ОАЕ у жовтні разом зі своїм партнером, аби працювати на розкішній яхті, яку орендували багаті клієнти. Але умови працевлаштування в Еміратах, за словами розчарованої іспанки, виявилися далеко не такими, як про це пишуть у рекламних проспектах.

"Система визначення місцеперебування яхти, радіо й кермо не функціонували, - розповіла іспанка виданню El Confidencial. - Не працювали показник кількості пального й глибиномір. Судно йшло фактично наосліп, що було дуже небезпечно". Поза тим, за словами Карденьяс, екіпаж яхти був змушений працювати за поганих побутових умов. Зокрема, у салоні не було ані кондиціонера, ані плити, ані пральної машини. Зате таргани були всюди…

Коли яхта втратила якір, напарник іспанки, що працював як капітан судна, викликав відповідну інспекцію, яка заборонила експлуатацію судна. Власникові яхти (тобто працедавцеві) це дуже не сподобалося...

Через три дні він з'явився на яхті разом із юристами й наказав Карденьяс та її партнерові покинути судно протягом 10 хвилин. Ті так і зробили. А коли 25 листопада прибули до аеропорту, щоб вилетіти до Іспанії, то виявилося, що напарник міг це зробити, а Мерседес - ні. Усе тому, що її колишній працедавець скасував її робочу візу, тим самим заборонивши їй покидати ОАЕ.

"Я дуже слаба, харчуюся зле, оскільки перебуваю на вулиці, без засобів до існування, далеко від родини. У мене тут нікого немає", - розповіла Карденьяс іспанським ЗМІ. Її напарник, що повернувся до Іспанії, докладає усіх зусиль, аби якимось чином "витягти" Мерседес із Дубаю. Але наразі зробити це йому не вдається…

Схожі новини