Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Росії і в Криму не знайшли аргументів проти ініціативи львівських депутатів перейменувати Росію на Московію…

Московська держава повсюдно іменувалося як Московія

Московська газета «Известия» 22 грудня помістила інформацію про те, що Львівська облрада направила Зеленському звернення про перейменування Росії на «Московію». Характерно, що центральна російська газета, для якої характерна полемічність і захист російської історії у новітньому, сфальсифікованому її варіанті, не знайшла аргументів проти цієї пропозиції і не стала вдаватися до полеміки, а повідомила суху новину.

Так само, але вже з посиланням на «Известия», вчинила і севастопольська служба новин ForPost, яка опублікувала інформацію без жодних коментарів. І справді, що тут заперечиш?

Російські видання відзначають, що в документі зазначено: «РФ останні кілька сотень років нібито неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою «Росія». Депутати нагадали главі держави (України, авт.) , що після кількох перемог над Швецією та укладання Ніштадтського мирного договору, 22 жовтня 1721 року, Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором. Але «на картах та атласах XV, XVI і навіть XVIII століть не відображена така країна, як Росія, а лише як Московія. Московська держава повсюдно іменувалося як Московія, Московития, інколи ж навіть Тартарія».

Російські автори також зазначають, що «у проєкті також наголошується, що зміна назви Московського царства на Росію є «серйозним викликом ідентичності українського народу». А у жовтні голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що Росія начебто привласнила собі історичну спадщину України. Як він зазначив, в історичних документах назва Русь не застосовується ні до Новгорода, ні до Суздаля. Цим словом означали території нинішньої центральної України. Оскільки Україна не мала політичної державності, вона не чинила опір спробам Росії «привласнити» історію, вважає Дробович».

Читайте також: Росія маніпулює з рекламою кримського вина

Схожі новини