Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія намагається ліквідувати «Меморіал», який захищав і українців також…

Росія вкотре намагається ліквідувати одну з найстаріших правозахисних організацій «Меморіал», яка, до речі, відіграє велику роль і в захисті українських полонених та політв’язнів Кремля

11 листопада Генпрокуратура Росії звернулася до Верховного суду з вимогою ліквідувати «Меморіал». Ці вимоги поширюються і на підрозділи громадської організації в регіонах. Це також правозахисний центр, архів, бібліотека і музей. Як причину Генеральна прокуратура вказала начебто на «систематичні порушення законодавства про» іноземних агентів", а саме — відсутність маркування у матеріалах організації.

У позові зазначено, що в матеріалах центру нібито «присутні лінгвістичні і психологічні ознаки виправдання діяльності учасників міжнародних терористичних і екстремістських організацій», — йдеться на сайті правозахисного центру. Серед організацій згадані, зокрема, заборонені в Росії «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», «Артпідготовка», «Свідки Єгови».

Прокурори також вважають, що центр систематично приховував інформацію про виконання функцій іноземного агента, чим також порушував ряд російських і міжнародних правових актів — Конституцію Росії, Конвенцію про захист прав людини і основних свобод, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та інші.

«Ми вважаємо, що ніяких законних підстав для ліквідації Міжнародного Меморіалу немає. Це політичне рішення про знищення товариства „Меморіал“ — організації, що займається історією політичних репресій і захистом прав людини», — йдеться в заяві правління Міжнародного Меморіалу. Ще рік тому сума штрафів, призначених правозахисному суспільству, досягла трьох мільйонів рублів.

«Меморіал» пройшов видатний історичний шлях. Міжнародний Меморіал був заснований в 1992 році в Москві. Йому передувала московська громадська група «Меморіал», що виникла в 1987 році. Вона дала початок цілій низці регіональних організацій і груп, які в 1989 році об'єдналися у Всесоюзне історико-просвітницьке товариство «Меморіал». Одним з організаторів і першим почесним головою товариства «Меморіал» був відомий вчений і правозахисник, академік Андрій Сахаров. Товариство «Меморіал» було створено в 1989 році. Головним напрямом його діяльності спочатку було увічнення пам'яті жертв радянських репресій, згодом додалися інші історико-просвітницькі та правозахисні проєкти.

Судове засідання має відбутися 25 листопада. Країни-учасниці коаліції за свободу преси зажадали від Росії припинити переслідування незалежних правозахисних організацій.

Відзначається, що організація, попри незгоду з законом про «іноагентів», дотримується його вимог. Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство «Меморіал» було внесено до реєстру НКО-«іноагентів» ще в 2016 році.

Російська письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від звання лауреата Державної премії на знак протесту проти спроб Генеральної прокуратури Росії ліквідувати правозахисний центр «Меморіал». «У мене зараз відбирають Меморіал, пам'ять про засуджених та розстріляних, про кинутих під вантажівку і померлих голодною смертю, про заморожених у вантажівках шляхом від табору до табору, про замучених тортурами на Луб'янці і на Колимі, про забитих недавно на вулицях, у вагонзаках і в міліції-поліції. Про тих, хто сидить в ув'язненні за сфабрикованими, фальшивими справами. Про тисячі таких ув'язнених, небезпечних для влади. Нехай на мене знову заводять справу про образу президента. Я відмовляюся від звання лауреата Державної премії», — написала вона.

Людмила Петрушевська — лауреат Державної премії Росії в галузі літератури і мистецтва. Цю нагороду за 2002 рік, майже 20 років тому, їй вручав президент Володимир Путін.

У МЗС України назвали «політичною розправою» вимогу Генпрокуратури Росії про ліквідацію правозахисного і благодійного товариства «Меморіал». Про це в Twitter написала перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар. «Це політична розправа над відомою у всьому світі правозахисною організацією, яка відкрито говорила про окупацію Криму і здійснювала моніторинг порушення прав людини на окупованих територіях Криму і Донбасу», — зазначила Джеппар.

Як повідомив Euronews, голова ради Правозахисного центру «Меморіал» Олександр Черкасов, в п'ятницю вранці Мосміськсуд підтвердив, що Московська міська прокуратура подала позов про ліквідацію організації. Правозахисники не згодні з доводами правоохоронних органів, що Міжнародний меморіал і правозахисний центр «Меморіал» здійснювали діяльність з «неодноразовими або грубими порушеннями закону».

«Ми з самого початку говорили що ці закони неправові, що вони повинні бути скасовані і поліпшенню не підлягають. Але ми намагались виконувати їх вимоги рівно тою мірою, в якій це було можливо. Ми подавали додаткову звітність, маркували наші ресурси, відзначаючи при цьому, що ми з цим не згодні і навіть зверталися до судів, щоб скасувати цей абсурд. Зараз прийнято політичне рішення. Закон про іноагентів створений, щоб взяти під контроль громадянське суспільство і ліквідувати ті організації, які не хочуть бути підконтрольні владі, — зазначив Черкасов. — Докладемо всіх зусиль, щоб продовжити виконання нашої місії. Якщо 25 листопада нас ліквідують, зрозуміло, будемо оскаржувати це рішення у всіх можливих інстанціях і маємо намір використовувати всі доступні нам правові засоби».

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич висловила стурбованість у зв'язку з подачею позову про ліквідацію. «На жаль, Російська Федерація не відреагувала на неодноразові заклики Ради Європи скасувати закон про іноземних агентів. Ліквідація Міжнародного меморіалу завдасть нищівного удару по громадянському суспільству, яке є важливою опорою будь-якої демократії», — написала Пейчіновіч-Бурич.

Заступник директора міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch по Європі і Центральній Азії Тетяна Локшина вважає, що вжиті владою Росії кроки для ліквідації «Меморіалу» «не можуть бути розцінені інакше, як спроба переламати становий хребет правозахисного руху в Росії».

Читайте також: В Криму нове явище — масові бійки приїжджих з місцевими

Схожі новини