Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Forbes: Pandora Papers – поганий знак для Зеленського

Через сім років після того, як Росія анексувала Крим, створила й озброїла сепаратистський рух в Донбасі, український уряд і весь його бізнес-клас "загрузли в таких глибоких проблемах, що буде дивно, якщо вони взагалі зможуть з них вибратися"

Про це пише аналітик світових бізнес-трендів Кеннет Рапоза у статті для видання Forbes.

На думку Рапози, політика Зеленського з «деолігархізації», розкритикована Венеціанською комісією, виглядає сумнівною, оскільки може бути використана як «політична зброя» проти опонентів.

Автор погоджується, що труднощів Україні додають як політика Росії, так і дещо охололі відносини зі США.

Він вважає, що, за рішенням Джо Байдена, Україна пересунулася на другий план пріоритетності для Вашингтона.

Втім, згадуючи, як комедійний актор Володимир Зеленський став президентом, Рапоза стверджує, що «найстрашніший ворог з усіх — це самі українці».

«Життя перетворилося на мистецтво. Але багато з тих, хто спостерігав за Україною, й іноземних інвесторів хочуть повернути свої гроші. Реальна версія „Слуги народу“ не схожа на телесеріал. Це провал», — заявляє автор.

За його спостереженнями, поява імені Зеленського в документах Pandora Papers, опублікованих Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань, не додає віри інвесторам, деякі з яких вже судяться з українськими компаніями.

«Pandora Papers не віщують нічого хорошого для України, і це поганий знак для Зеленського. Як зауважив один вашингтонський аналітик на умовах анонімності, „Україна — це Саудівська Аравія корупції“», — пише Раппоза.

На його думку, попри обіцянки Зеленського зробити Україну «землею обітованою» для іноземних інвестицій, цього не сталося, навіть попри те, що країна має успішний IT-сектор, велику кількість природних ресурсів, чудовий сільськогосподарський потенціал і освічену робочу силу.

Серед питань, які затьмарюють порядок денний української влади, також енергетична криза.

«Втім, це не 100% вина України. У певному сенсі їх кинули на поталу вовкам», — додає аналітик, згадуючи зняття Вашингтоном заперечень проти добудови російського газового трубопроводу Nord Stream 2.

«Західна допомога й іноземні інвестиції навряд чи прийдуть на допомогу Україні. Поки адміністрація Байдена розбирається з безпрецедентними труднощами вдома […], у Білого дому немає часу на драми в Україні. Це погано як для „Cлуги народу“, так і для перспектив іноземного бізнесу в Україні, який сподівався, що це буде найбільша і найкраща країна з колишнього СРСР для інвестування», — підсумовує Рапоза.

Читайте також: Нові фінансові оборудки Зеленського: журналісти викрили схему

Схожі новини