Передплата 2024 «Добра кухня»

Facebook під ударом критики

Компанія, стверджують у Сенаті США, приховує дані про шкідливість своїх сервісів для дітей і підлітків

Масштабний збій у роботі інтернет-сервісу Facebook, що стався на початку тижня, завдав клопотів сотням мільйонів користувачів у всьому світі. А засновник компанії, американець Марк Цукерберг, через 6-годинний простій Facebook збіднів аж на 7 мільярдів доларів… Утім, Facebook потерпає зараз не лише внаслідок технічних проблем. Авторитетне американське видання The Wall Street Journal (WSJ) опублікувало нещодавно матеріали власного розслідування компанії Facebook, із якого випливає, що у гонитві за суперприбутками вона нехтує безпекою дітей… Публікація WSJ спричинила у США настільки великий резонанс, що у верхній палаті Конгресу, Сенаті, відбулися спеціальні слухання з цього приводу.

Сенатори від обох партій, Де­мократичної і Республіканської, гостро розкритикували діяль­ність Facebook. Зокрема, звинувати­ли компанію у тому, що вона узалежнює дітей від її продуктів (зокрема, сервісу Instagram), приховуючи відомі їй дані про шкідливість «Інстаграму» для непо­внолітніх користувачів.

«Інстаграм» — як перша цигарка для ди­тини, — порівняв на засіданні комісії Се­нату з торгівлі сенатор-демократ Ед Мар­кі. — А «Фейсбук» поводиться як тютюнова промисловість, пропонуючи цю цигарку завчасно, — щоб спіймати дітей на гачок".

За даними власних досліджень ком­панії Facebook щодо шкідливого впливу Instagram на неповнолітніх користува­чів, доступ до яких одержав WSJ, зна­чна частина опитаних підлітків визнала: користування «Інстаграмом» погіршило їхнє сприйняття власного тіла і спричи­нилося до розвитку депресії і тривоги.

«Facebook віддає перевагу прибут­кам, нехтуючи безпекою дітей. Таку пове­дінку компанії неможливо виправдати», — заявив на слуханнях сенатор-демо­крат Річард Блюменталь. І зазначив: по­при чітке усвідомлення «Фейсбуком» тієї шкоди, яку «Інстаграм» завдає підліткам, корпорація створює спеціальну версію Instagram для дітей віком до 13 років. (Після публікації WSJ роботу над серві­сом Instagram Kids призупинили).

Сенатор Блюменталь також проциту­вав експертів Facebook, які, спираючись на результати власних досліджень, зро­били висновок, що молоді користувачі почуваються залежними від «Інстаграму». За словами Блюменталя, «Фейсбук» ви­користав слабкість дітей як свою зброю".

Своєю чергою, сенаторка-республі­канка Марша Блекберн звинуватила Facebook у тому, що компанія спричиня­ється до появи у дітей суїцидальних ду­мок. Мовляв, «Фейсбук» активно залучає неповнолітніх користувачів, заохочую­чи старших дітей, аби ті «рекрутували» своїх молодших колег, братів і сестер… Блекберн також зацитувала маркетинго­ві плани «Інстаграму» — щодо просуван­ня на ринку анонімних дитячих акаунтів, прихованих від батьків.

Присутня на засіданні сенатської комісії голова департаменту безпе­ки Facebook Антигона Девіс майже усі звинувачення сенаторів відкинула. За­явила, зокрема, що дослідження, опри­люднені WSJ, вирвані з контексту. Мов­ляв, насправді більшість опитаних підлітків заявила, що Instagram не лише їм не шкодить, а навіть допомагає ви­рішувати проблеми… Щоправда, Девіс визнала: третина опитаних експертами Facebook дівчат-підлітків сказала, що через вплив «Інстаграму» їхнє ставлен­ня до власного тіла погіршилося.

«Ми невтомно працюємо над поси­ленням безпеки дітей», — запевнила се­наторів Антигона Девіс. Говорячи про проєкт Instagram Kids (для дітей до 13 років), представниця Facebook заяви­ла: як мати й колишня вчителька, вона точно знає, що діти все одно мають до­ступ до Інтернету. Тому, мовляв, краще, аби користувалися ним у «безпечно­му середовищі»… Девіс нагадала, що конкуренти Instagram, мережеві сер­віси YouTube і TikTok, уже мають спеці­альні дитячі версії. І пообіцяла: компанія Facebook планує створити інструменти, які дозволять батькам контролювати активність дітей в «Інстаграмі».

Утім, аргументи представниці «Фей­сбуку» сенаторів не переконали. «Кон­грес мусить відреагувати на цензуру, до якої вдається Facebook… і на заподіян­ня компанією шкоди дітям, — заявив піс­ля слухань сенатор-республіканець Ро­джер Вікер. — Ми готові діяти».

А тим часом…

Колишня аналітик даних Facebook Френсіс Гоґен (займалася, зокрема, до­слідженням впливу сервісів компанії на користувачів), яка передала викриваль­ну інформацію виданню The Wall Street Journal, виступила на телеканалі CBS. Френсіс Гоґен також готова виступити у Сенаті США.

За словами Гоґен, компанія Facebook знала про шкоду, яку завдають користу­вачам її сервіси, але ігнорувала цю інфор­мацію заради прибутків. Також Facebook, розповіла Гоґен, говорить неправду, коли стверджує, що бореться з ненавистю, жорстокістю і дезінформацією у соцме­режах. Мовляв, алгоритм Facebook нала­штований на поділ і поляризацію суспіль­ства, що сприяє поширенню ненависті… Водночас саме це приносить компанії її прибутки — обурені користувачі прово­дять в онлайн більше часу.

Як стверджує Гоґен, компанія Facebook фактично не протидіяла дезінформації щодо шкідливості вакци­нації від ковіду, а також не боролася з плануванням насилля за допомогою її сервісів. Зокрема, соцмережу успіш­но використали прихильники експре­зидента США Дональда Трампа — аби організувати штурм Капітолію, метою якого було зірвати оголошення ре­зультатів президентських виборів 2020 року.

Читайте також: В Instagram не буде однієї з функцій

Схожі новини