Передплата 2024 ВЗ

Кіберзлочинці продають "липові" паспорти вакцинації

Не лише у "даркнеті", а й у Telegram і WhatsApp

Паралельно з поширенням у світі особливо заразного Delta штаму коронавірусу, в кіберпросторі зростають продажі фальшивих паспортів вакцинації. Як стверджують аналітики дослідницької групи Check Point Research (CPR), що вивчає кіберзагрози, «липові» сертифікати вакцинації можна нині придбати за 100 доларів.

CPR є підзрозділом компанії Check Point Software Technologies, американсько-ізраїльського постачальника програмного забезпечення для кібербезпеки, штаб-квартира якого розташована у Тель-Авіві. СPR констатує: із березня 2021 року кількість продавців, які використовують розташований на «хмарі» Інтернет-комунікатор Telegram для реклами фальшивих паспортів вакцинації, зросла аж на 257%.

Підроблені паспорти вакцинації (CDC, NHS і EU Digital COVID) продають зараз по 100 доларів США. Розрахуватися за них можна за допомогою платіжної системи PayPal або криптовалютами, зокрема, біткойнами. Продавці фальшивих паспортів вакцинації пропонують також підроблені ПЛР-тести на коронавірус.

За даними CPR, створені у мережевих комінукаторах групи, у яких торгують фальшивими паспортами вакцинації, мають у середньому по 100 тисяч відвідувачів, а деякі навіть понад 450 тисяч. Кількість осіб, яка цікавиться «липовими» сертифікатами про щеплення від ковіду, зросла порівняно з березнем цього року аж на 566% (у березні такі сертифікати продавали по 200 доларів).

За даними CPR, до березня більшість фальшивих паспортів вакцинації продавали у так званому даркнеті. Але зараз, каже керівник відділу CPR Одед Вануну, продажі перемістилися у Telegram і WhatsApp. Продавці «липових» сертифікатів вакцинації базуються у США, Великій Британії, Швейцарії, Пакистані, Нідерландах, Італії, Греції, Індонезії, Франції тощо. Більшість фальшивих паспортів вакцинації купують у Європі.

«Ми цілий рік вивчали „даркнет“ і Telegram на предмет послуг, пов’язаних із коронавірусом, — розповів Вануну. — Зараз можна придбати підроблені свідоцтва про вакцинацію майже для всіх держав. Усе, що потрібно зробити, це назвати країну, де ви живете, і пояснити, чого ви хочете». За словами Вануну, продавці вирішили перейти з «даркнету» у Telegram, оскільки там набагато легше знайти потенційних покупців.

Схожі новини