Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вакцинованим усюди у нас дорога

Європарламент підтримав запровадження європейського цифрового Covid-сертифіката

Документ видаватиметься національними органами безоплатно і буде доступним як у цифровому форматі (наприклад, людина зможе пред’явити його на своєму смартфоні), так і у паперовому вигляді. Сертифікат міститиме QR-код, який за потреби зможе зчитати прикордонник чи персонал об’єкта, який планує відвідати людина. Уся інформація надійно зберігатиметься на серверах, розміщених у Люксембурзі.

Документ засвідчуватиме, що людина отримала повний імун­ний захист від Covid-19, тобто дві дози вакцини чи одну (якщо йдеть­ся про вакцину Johnson & Johnson), або що результат ПЛР-тесту у неї є від’ємним, або що недавно (протягом останніх пів року) вона перехворіла на коронавірус. Усю цю інформацію не вписуватимуть в один сертифікат, це будуть три окремі документи. Ці сер­тифікати визнаватимуть у всіх краї­нах-членах ЄС, а спільна електронна система видачі цих документів, яка запрацює з 1 липня цього року, до­зволить запобігти можливим шахрай­ствам.

Що важливо. Усі країни ЄС по­винні приймати сертифікати про щеплення, видані в інших краї­нах-членах ЄС на вакцини, які до­зволило застосовувати Європей­ське агентство з лікарських засобів (ЕМА). А от чи приймати сертифі­кати на вакцини, які схвалені ВООЗ для екстреного використання, про­те у країнах ЄС не застосовуються (той же Sinovac-CoronaVac, яким зараз активно щеплять населення в Україні), кожна країна вирішува­тиме самостійно.

До слова, вже 7 країн ЄС, зокре­ма Польща, почали видавати своїм громадянам електронні сертифіка­ти про вакцинацію. Їх отримали по­над мільйон європейців.

А що в Україні?

За інформацією в.о. генерально­го директора Львівського облас­ного лабораторного центру Наталії Іванченко, будь-яка людина, яка отри­мала дві дози будь-якої з вакцин, що застосовується в Україні (AstraZeneca, її аналогу CoviShield, CoronaVac або Pfizer), може отримати свідоцтво про вакцинацію. Однак на місці щеплення зробити цього не вдасться. Для цього потрібно звернутися до свого сімей­ного лікаря, який роздрукує свідоцтво з медичної інформаційної системи на бланку, що відповідає міжнарод­ним вимогам медико-санітарних пра­вил 2005 року. Проте без печатки сі­мейного лікаря і без печатки установи, яка видала цей документ, він вважати­меться недійсним!

Що буде записано у свідоцтві?

  • Ваше прізвище та ім’я латинкою (як у закордонному паспорті), а та­кож по батькові;
  • число, місяць і рік народження;
  • відомості, коли та яку вакцину вам ввели.

Де потрібно буде пред’являти цей документ?

  • Під час перетину кордонів кра­їн, які цього вимагатимуть. Напри­клад, Франція вимагає від громадян України і свідоцтва про двократну вакцинацію, і від’ємний результат ПЛР-тесту. А Болгарія — або сертифі­кат, або лабораторне підтверджен­ня, що людина не інфікована, або довідку про те, що вона перехворіла на Covid-19 впродовж минулих шес­ти місяців;
  • якщо захочете взяти участь у масових заходах. 7 червня було внесено відповідні зміни до По­станови Кабінету Міністрів. Відте­пер зали, де проводяться масові заходи, можуть бути заповнені не на 50%, а на 2/3. Однак, щоб взяти участь у такому заході, ви повинні надати або документ, що ви — вак­циновані, або від’ємний результат ПЛР-дослідження чи швидкого тес­ту на визначення антигену коронаві­русу. Результати таких досліджень, нагадує головна епідеміологиня Львівської області, дійсні протягом наступних 72 годин.

А тим часом…

МОЗ 9 червня оновило поділ на карантинні зони в Україні, пові­домляє «Громадське». Усі регіо­ни України вже у «зеленій» зоні ка­рантину — вперше за довгий час. «Зелена» зона передбачає такі об­меження: масковий режим у гро­мадському транспорті та публіч­них місцях, перевезення пасажирів тільки на сидячих місцях, масо­ві заходи — за участі більш як одні­єї людини на 4 кв. метри або з за­повненням на дві третини місць, кінотеатри і установи культури теж можна заповнювати на дві третини. Рішення про перехід до слабших обмежень має ще ухвалити Дер­жавна комісія ТЕБ та НС.

А міністр охорони здоров’я Ві­ктор Ляшко на засіданні уряду 9 червня заявив, що, попри покра­щення ситуації із захворюваністю на ковід-19, Кабінет Міністрів про­довжить карантин до кінця літа. Ляшко підкреслив, що у випадку збільшення захворюваності мініс­терство знову буде ініціювати вве­дення «жовтих», «помаранчевих» і «червоних» карантинних обмежень.

Схожі новини