Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Крим: гра в консульство за гроші на їжу нікарагуанських школярів

Як відомо, в липні 2013 року в Ялті за адресою Пушкінська, 19, було відкрито почесне консульство Іспанії. Крим тоді мотивував це тим, що не випадково перше почесне консульство Іспанії в Україні відкривається в Криму

Півострів має стратегічне положення, економічний потенціал, динамічне торгове життя і величезну привабливість для туристів, тому Іспанія має і хоче бути присутньою в Криму. Це допоможе поглибити взаєморозуміння, розширити комерційні та інвестиційні потоки, туристичні подорожі та будь-які інші взаємні обміни.

Крім того, в Криму живуть іспанці та нащадки так званих «дітей війни» — іспанців, які під час іспанської громадянської війни емігрували в Радянський Союз і опинилися в Криму.

Однак відкрили — і забули. Двері консульства були весь час зачиненими, до нього не звернувся жоден іспанець. Отже, стало зрозумілим, що міжнародне значення Криму сильно перебільшене. Тому в 2014 році консульство закрили за непотрібністю. І ось зараз російське МЗС, повне гордості, заявляє, що в тій же Ялті відкрили консульство центральноамериканської країни Нікарагуа, і це начебто «крок до міжнародного визнання Криму російським».

На урочистому відкритті була присутня посол Нікарагуа в Росії Альба Торрес. А почесним консулом призначили одного з керівників російської анексії Криму, якому за цей «подвиг» присвоєно звання Героя Росії, адмірала Олега Бєлавенцева, якого в Україні засуджено до 13 років в’язниці.

«Главі Криму» Сергію Аксьонову «міжнародна роль Криму» до вподоби, і на відкритті він сказав, що це знакова подія, а в Кримському університеті навчаються студенти з десятків країн, і республіка готова надати місця для підготовки фахівців з Нікарагуа. Окупаційна кримська влада вважає, що «республіка Нікарагуа фактично прорвала дипломатичну блокаду».

Вони пояснюють, що «Російську Федерацію пов'язують з Нікарагуа багаторічні дружні і партнерські відносини. Не так давно відбулося чергове засідання міжурядової комісії двох країн. Росія будує в Нікарагуа сучасне підприємство, яке вироблятиме вакцину від грипу. Є потенціал для співпраці в сфері видобутку нафти і газу на континентальному шельфі. До речі, в Криму працює одне з найстаріших в РФ підприємств, що займаються видобутком вуглеводневої сировини на суші і морському шельфі».

Звичайно, той факт, що відкриття консульства на окупованій території є фактичним порушенням статуту ООН, нікого не турбує. Водночас Альба Асусена Торрес заявила, що у Нікарагуа високо цінують ініціативи Криму, націлені на розвиток співробітництва. Київ направляв ноту протесту Нікарагуа з приводу відкриття консульства. Тоді країну попередили про можливе введення проти неї санкцій. Тим більше, що Нікараґуа є серед країн, які регулярно не голосують за резолюції ООН, що їх ініціює Україна, щодо визнанням Росії країною-окупантом через анексію Криму.

Відкриття Росією в окупованому Криму «почесного консульства» Нікарагуа є черговою завуальованою спробою виправдати своє порушення міжнародного права. До речі, якщо про іспанців в Криму ще хтось краєм вуха чув, то навряд чи в Криму знайдеться хоч кілька нікарагуанців, хіба що в майбутньому декілька студентів будуть навчатися в медичному університеті. Однак цей десяток студентів навряд чи потребуватиме окремого консульства. Посольство США в Україні з цього приводу заявило в твіттері, що «Крим — це Україна.

«Почесне консульство» Нікарагуа — це чергова завуальована спроба Росії виправдати своє порушення міжнародного права. Ми закликаємо Росію припинити окупацію та повернути Україні повний контроль над Кримом", — зазначили у диппредставництві.

Відкриття консульства в Ялті викликало насмішки як на кримських, так і на російських форумах в інтернеті. Один з читачів написав: «Ждемо консульства Гондурасу і Зімбабве!». Інший: у Криму є великий потенціал — Вануату і Зімбабве! А чому б і ні, адже делегація Зімбабве, вже гостювала в Криму. Один з читачів зауважує: «А з ким Рашці дружити — тільки з джунглями. У цивілізованому світі нею нехтують!». Інший читач зауважує: «Потєшноє консульство за фантікі».

І це правда, адже ще з давніх-давен Росія діє на міжнародній арені як не отрутою — так хабарями і підкупом. Тому відвідувачі сайтів глузують: «цікаво, а за відкриття консульства в Криму Нікарагуа запросили більше чи менше, ніж Науру за визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії?».

Так і цього разу відповідь проста: уряд Росії виділив 10 мільйонів доларів в рамках своєї участі за Всесвітньою продовольчою програмою ООН на розвиток системи шкільного харчування в Нікарагуа і на Кубі. Правда, в той же день мер Вологди скасував обов’язкову форму для школярів, оскільки батьки учнів протестують і заявляють, що вони не в змозі придбати одяг.

Один з читачів написав: «Росія завжди платила грішми за любов бананових республік! Скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти». Питають: «А чому Сирія не відкрила консульство, їй же Путін виділив мільярд доларів на війну?» Що ж, почекаємо, коли Нікарагуа своє консульство в банановому Криму закриє. За непотрібністю…

Схожі новини