Передплата 2024 ВЗ

Першою вакцинується Британія

Вакцину від Pfizer треба зберігати й перевозити за температури мінус 70 градусів за Цельсієм 

90-річна Маргарет Кінан, яка живе у місті Енніскіллен (Північна Ірландія), увійшла в історію. Адже саме ця старенька жінка стала першою на планеті людиною, що одержала дозу вакцини від коронавірусу, яка вже пройшла усі стадії клінічних випробувань. До першого етапу британської програми вакцинації пані Маргарет включили через її поважний вік: спочатку у Сполученому Королівстві вакцинуватимуть осіб віком понад 80 років, а також тих працівників служби охорони здоров'я, які контактують із хворими на ковід.

Нагадаємо, минулого тижня використання вакцини, розробленої двома компаніями, американською Pfizer і німецькою BioNTech, схвалили відповідні служби Великої Британії. Вакцинацію там здійснюватимуть спочатку у 70 лікарнях, щеплення безкоштовні й необов’язкові. Але британська влада активно закликає громадян вакцинуватися, мовляв, тільки вакцинація є ключем повернення до нормального допандемічного життя.

«Почуваюся дуже привілейованою», — розповіла 90-річна Маргарет Кінан, яку цитує BBC. За словами бабці, вакцина — найкращий подарунок, про який вона могла мріяти. «Оскільки це означає, що у новому році я нарешті зможу проводити час із родиною і друзями, — пояснила старенька. — Більшу частину цього року я провела на самоті»…

Уряд Великої Британії замовив 40 мільйонів доз цієї вакцини. Щоб вакцинувати одну людину, потрібні дві дози, тож цього вистачить для 20 мільйонів британців. Більша частина замовлених Лондоном доз вакцини прибуде на острови вже після Нового року. За оптимістичним прогнозом заступника головного лікаря Англії Джонатана Ван-Тама, уже перша хвиля вакцинації може зменшити кількість госпіталізацій і смертей у Британії навіть на понад 90%. Це було би незле, адже за кількістю померлих від ковіду (понад 61 тисяча осіб) Королівство у світі на п’ятому місці, після США, Бразилії, Індії і Мексики. Кількість британців, інфікованих коронавірусом — понад 1,7 мільйона осіб. Це шосте місце у світі — після США, Індії, Бразилії, Росії та Франції.

Другою державою світу, яка дозволила використовувати вакцину від Pfizer і BioNTec, став крихітний Бахрейн, розташований у Перській затоці. Щоправда, влада Бахрейну поки що не інформує, коли саме почнуться щеплення і як до цієї країни постачатимуть вакцину. Власне, для спекотного Бахрейну доставка вакцини є величезним викликом, адже її треба зберігати й перевозити за дуже низької температури, близько мінус 70 градусів за Цельсієм.

Відповідна служба США збереться на засідання, де вирішуватиме, чи дозволяти використання вакцини від Pfizer і BioNTec у Штатах, 11 грудня. Обраний президент США Джо Байден уже заявив: щойно головний епідеміолог США Ентоні Фочі заявить, що ця вакцина безпечна, Байден одразу ж зробить щеплення, причому публічно, — аби продемонструвати американцям свою довіру до вакцини. Наразі ж Байден розповів в інтерв'ю CNN, що попросить громадян США носити маски протягом перших 100 днів свого президентства. «Ми побачимо значне зменшення випадків зараження», — заявив Байден.

«Після місяців невизначеності у тунелі нарешті з'явилося світло». Такими словами прокоментувала новину про початок вакцинації канцлерка Німеччини Ангела Меркель. «Ми переможемо цей вірус, — упевнена глава уряду ФРН. — Хоча мусимо бути готовими до того, що це займе у нас більше ніж кілька місяців». За словами Меркель, BioNTech і Pfizer мають певні логістичні проблеми, тому невелика кількість доз вакцини з’явиться у Німеччині ближче до Нового року. Попри це, ФРН уже готова до вакцинації. Перші дози вакцини надійдуть у 60 спеціально створених розподільчих центрів, розташованих по всій країні (очевидно, у тих центрах створено всі умови для зберігання вакцини). Потім ті дози розвезуть по центрах вакцинації, створених земельними урядами.

Своїм неповторним шляхом вакцинації іде Росія. Робити щеплення від коронавірусу у Москві розпочали на кілька днів раніше, ніж у Британії. Щеплення російською вакциною Sputnik V безкоштовні, насамперед їх пропонують лікарям, учителям і соціальним працівникам віком 18−60 років, без хронічних захворювань.

Вакцину Sputnik V, розроблену підпорядкованим МОЗ Р Ф Центром ім. Ніколая Гамалєї (у співпраці з МО), офіційно зареєстрували у РФ ще у серпні цього року, до завершення клінічних випробувань. Власне, їх остання стадія ще триває… Дослідники з інших країн розкритикували такий поспіх. Під час онлайн-опитування російських лікарів чимало з них заявили, що «Супутнику» не довіряють… За словами віцемерки Москви Ракової, 1,5% московських волонтерів після вакцинації «супутником» захворіли на ковід.

Як інформує портал Meduza, Sputnik V містить два складники, причому другий слід вводити через 2−3 тижні після першого. Його вже роблять у РФ в достатніх кількостях, а от із поставками другого складника вакцини, пише «Медуза», виникли проблеми. Цей складник виявився «більш примхливим»… «Тому другої дози замало, зараз ніхто не скаже, скільки її є», — розповіло джерело «Медузи».

За даними іншого джерела, концепція російської вакцинації уже змінилася: між введенням першого й другого складника вакцини може минути не 2−3 тижні, а до 50 днів… Як кажуть співрозмовники порталу, вдосконалення технологічних процесів і встановлення додаткового обладнання, необхідного для виробництва другого складника Sputnik V, займе близько 6 тижнів.

Схожі новини