Передплата 2024 «Добра кухня»

Вірменія, Азербайджан та РФ підписали угоду про мир у Нагірному Карабасі

Лідери Вірменії, Азербайджану і Росії підписали заяву про припинення бойових дій в Нагірному Карабасі. На тлі цього в Єревані спалахнули протести і почалися погроми

Документ набув чинності о 01:00 (з півночі за київським часом) 10 листопада. Повний текст заяви щодо припинення вогню між прем'єрміністром Вірменії Ніколом Пашиняном, президентом Росії Володимиром Путіним та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим з'явився на вірменському arminfo.info.

Головне

  • Сторони залишаються на нинішніх позиціях (Шуша під контролем Азербайджану).
  • Вірменія віддає Азербайджану всі зайняті райони навколо Карабаху (вже зайнята азербайджанцями територія також залишається за ними, а не зайнята — у Вірменії).
  • Вірменії залишається лише 5-кілометровий Лачинський коридор, що зв'язує її з Карабахом.
  • Цей коридор, а також лінію зіткнення в Карабасі займуть російські миротворці.
  • Також разом із російськими будуть введені і турецькі миротворці.

Повний текст заяви керівництва Азербайджану, Вірменії та Росії:

«Ми, президент Азербайджанської Республіки І. Г. Алієв, прем'єр-міністр Республіки Вірменія Н. В. Пашинян і президент Російської Федерації В. В. Путін, заявили про наступне:

Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабахського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

Агдамський район і території, утримувані Вірменською стороною в Газахському районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджанській стороні до 20 листопада 2020 року.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації — 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

З метою підвищення ефективності контролю за виконанням сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.

Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року — Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не буде зачіпати міста Шушу. За погодженням сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту по Лачинському коридору, що забезпечуватиме зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту. Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху, а прилеглі райони будуть перебувати під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

Проводиться обмін військовополоненими та іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

Розблокуються всі економічні і транспортні зв'язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономної Республіки з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За погодженням сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку із західними районами Азербайджану".

Заяви підписантів

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у Facebook написав, що це було важким рішенням.

«Я підписав заяву з президентами Росії і Азербайджану про припинення карабаської війни о 01:00. Текст вже опублікованої заяви невимовно болючий для мене особисто і для нашого народу», — підкреслив глава уряду.

Пашинян зазначив, що ухвалив таке рішення «після глибокого аналізу військової ситуації й оцінки людей, які найкраще її знають». Він назвав це «найкращим рішенням у ситуації, що склалася».

Прем'єр вважає, що це не перемога, але й не поразка.

«Ми ніколи не визнаємо себе переможеними, це повинно стати початком нашої ери національного єднання і відродження. Нам потрібно аналізувати роки нашої незалежності, щоб планувати своє майбутнє і не повторювати помилок минулого. Я схиляю коліна перед усіма нашими мучениками. Я схиляюся перед усіма нашими солдатами, офіцерами, генералами, добровольцями, які захищали і захищають Батьківщину своїм життям. Вони самовіддано рятували вірмен Арцаха», — підкреслив він.

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що в Нагорний Карабах вводяться миротворці РФ.

«Виходимо з того, що досягнуті домовленості створять необхідні умови для довгострокового і повноформатного врегулювання кризи навколо Нагірного Карабаху на справедливій основі і в інтересах вірменського й азербайджанського народів», — підкреслив Путін.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв уточнив, що в Нагірному Карабаху буде працювати спільна миротворча місія, до якої увійдуть російські і турецькі військовослужбовці.

Глава держави у своєму зверненні уточнив, що всього контингент буде налічувати 1960 військових.

Алієв підкреслив, що з підписанням заяви поставлено крапку у врегулюванні конфлікту в Карабасі.

«Я дуже радий, що сьогодні ставиться крапка в справі врегулювання багаторічного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, настав кінець окупації азербайджанських земель», — зазначив він.

Зі свого боку президент невизнаної «Нагірно-Карабахської республіки» Араік Арутюнян заявив, що дав згоду закінчити війну. Секретар «НКР» зазначив, що був проти документа і намагався не допустити його підписання.

Також в мережі з'явилося відео моменту підписання спільної заяви про припинення війни в Карабасі.

Схожі новини