Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ніхто по 2000 доларів за сидіння вдома не платить

Чи правда, що за кордоном дозволяють не платити за комуналку під час карантину, та як рятують бізнес у різних країнах

Карантин через епідемію коронавірусу охопив майже 180 країн світу. Майже усі ми — бідні і багаті — опинились замкнутими у своїх помешканнях, а готелі Hilton такі ж порожні, які і хостели у центрі Львова. От тільки рятують свій бізнес від кризи країни по-різному. Єдине, що об’єднує майже всі розвинені країни, — вони роблять все можливе, аби люди на карантині не залишились без грошей. Десь видають кредити бізнесу на виплату зарплати, десь прямо відшкодовують втрачені заробітки. Таким чином під­тримують споживацький попит, який, своєю чергою, підтримує економіку. Утім, ніхто за кордоном грошей пачками просто так не роздає і боргів не списує, як нерідко можна почути в Україні.

США

Сполучені Штати, які зараз є найбільшим вогнищем епідемії, виділили на боротьбу з наслід­ками коронавірусу 2,2 трильйо­на доларів. «Недавно мене пи­тали друзі з України, чи правда, що у США платять всім, хто си­дить на карантині, 2400 на мі­сяць, навіть якщо людина до того не працювала, — розпові­дає Оксана Ковінька з Нью-Джерсі. — Компенсації і справді є: на дорослого — 1200 доларів, а не 2400. Але їх виплачують лише платникам податків, які втрати­ли дохід. Тобто якщо ти справ­но платив податки у 2019 році, то маєш дотацію, навіть якщо не є громадянином США. Окремо є ще виплати з безробіття. Сто­совно того, що можна не плати­ти за комуналку, це дурня. Ра­хунки приходять. Але компанії йдуть на поступки: хтось про­понує розтермінування, хтось дає знижку. Є дуже крута націо­нальна програма (знаю, що мій роботодавець нею скористав­ся), за якою підприємці можуть брати кредит у розмірі, здаєть­ся, двомісячного фонду опла­ти праці. І якщо ці гроші справді підуть на виплату зарплати, при цьому підприємство не скоро­чуватиме штат, то до 80% цього кредиту спишуть. Тобто фактич­но держава за свій кошт випла­чує значну частину зарплат, аби не було масових звільнень».

Ще один момент — кредити. Американці мають їх багато — по­чинаючи від кредитних карток з чималими лімітами і закінчую­чи іпотекою. Чи є якась загаль­на програма «кредитних канікул», Оксана не знає. Переважно у різ­них штатах і різних банках різні умови. «Ми усі отримали листи від банку, у якому обслуговуємось, з переліком пропозицій, якими мо­жемо скористатись на час каран­тину. Тобто кожен клієнт отримав свій пакет пропозицій. Пошире­ний варіант — рефінансування. Тобто банк тобі пропонує офор­мити інший кредит, аби сплачу­вати попередній. І умови такого рефінансу залежать від твоєї кре­дитної історії. Якщо ти надійний клієнт, то рефінансування можуть дати під 0,1% річних. Тобто май­же безкоштовно», — каже Оксана. Крім того, кожен штат має свою програму підтримки бізнесу, адже дуже часто у них відрізняються системи оподаткування.

Норвегія

У Норвегії всім, хто через ка­рантин позбувся роботи, випла­чують допомогу — приблизно 80% середнього заробітку за мі­сяць. «Якщо ж у когось підозрю­ють коронавірус, то він перебу­ває на ізоляції, і при цьому йому виплачують 100% лікарняні. Тоб­то самої підозри достатньо, аби виплачували лікарняні. Але тут люди досить відповідально по­ставились до карантину, тому зараз вже говорять про те, щоб поступово з нього виходити. По­передньо кажуть, що школи бу­дуть відкривати з 27 квітня, однак лише для тих дітей, які не з гру­пи ризику», — каже Олександра Фліс, що мешкає у Норвегії.

Щодо підтримки бізнесу, то тут є кілька програм. Насампе­ред йдеться про відтермінуван­ня сплати податків, пільгові кре­дити чи кредити під державні гарантії. На це норвезький уряд виділив 100 млрд крон (приблиз­но 866 млн євро). Порівняно з су­мою у 300 мільярдів євро, що ви­ділила Франція, досить мало. Але йдеться про країну з 5,5 млн на­селення.

Франція

Щодо Франції, то уже відо­мо, що карантин триватиме що­найменше до 11 травня, а не до 15 квітня, як планували раніше. Тож за станом на зараз уже не зрозуміло, чи вистачить виділе­них на підтримку економіки гро­шей. «Тут дуже розвинена сфе­ра послуг — кафе, готелі, клуби. А зараз все це зупинилось. Пра­цівникам цієї сфери виплачу­ють до 85% зарплати за рахунок бюджету, — каже Юлія Гатц, яка працює в логістичній компанії біля Парижа. — Дівчина, з якою я винаймаю квартиру, також отри­мала часткову компенсацію, хоч вона громадянка України. Їхня кондитерська повністю не за­крилась. Але оскільки Аня вихо­дить на роботу лише 10 годин на тиждень, то за відпрацьовані го­дини платить роботодавець, ре­шту компенсовують за рахунок державних грошей. Я працюю повністю дистанційно, отримую 70% від звичної зарплати. Але наша компанія не належить до тих, що закрились через каран­тин, тому може розраховувати від держави тільки на відтермі­нування сплати податків і, мож­ливо, якісь пільгові кредити. До речі, власник квартири зменшив нам орендну плату на час каран­тину наполовину. З власної іні­ціативи. Щодо комунальних по­слуг, то їх ніхто не скасовував — ні для французів, ні для інозем­ців». Щодо французьких сімей, то ті з них, хто має дітей до 12 ро­ків, можуть отримати доплату на няню. До речі, в Італії той з бать­ків, хто сидить на карантині з ді­тьми, може отримати не просто оплачувану відпустку, а ще й до­плату до неї на рівні 150%. На­томість серйозними програма­ми підтримки бізнесу італійський уряд похвалитися не може. Чи­мало анонсованих програм до­велось призупинити, оскільки Італія розраховувала на фінансо­ву підтримку ЄС, однак грошей не дали. Проте на відтерміну­вання сплати податків та кредит­ні канікули частина підприємств можуть розраховувати.

Велика Британія

Як і в інших країнах, у Брита­нії створюють всі умови для ком­паній, аби вони не мусили від­правляти людей у неоплачувані відпустки. Міністр фінансів кра­їни Ріші Сунак заявив, що вла­да виділить 330 мільярдів фун­тів стерлінгів для позик бізнесу. На державні позики зможуть пре­тендувати компанії всіх рівнів, яким бракуватиме коштів. Щодо підтримки малого бізнесу, то їм пропонуватимуть ґранти. Зокре­ма на спеціальні ґранти у 25 ти­сяч фунтів зможуть претендувати паби, театри, ресторани та інші розважальні заклади для виходу з кризи. А ще вони зможуть не пла­тити податки впродовж року.

Щодо британців, то вони ма­тимуть тримісячні канікули за іпотечними кредитами, а також державну допомогу у разі втра­ти доходів. Утім, багато жителів Туманного Альбіону все одно не задоволені діями влади. На­самперед через те, що вони надто легковажно поставились до можливої епідемії. Мовляв, якби запровадили жорсткий ка­рантин, як інші країни, втрати були б менші. Ще один момент, який обурив британців, — це те, що парламентарії забезпечи­ли собі додаткові виплати при­близно у 10 тис. фунтів на робо­ту з дому.

Схожі новини