Передплата 2024 ВЗ

У Львівській національній опері відбудеться Другий Всеукраїнський фестиваль камерної музики «Дзеркало»

  • 07.05.2024, 13:50
  • 317

З 9 по 19 травня у Дзеркальній залі Львівської опери вдруге відбудеться Всеукраїнський фестиваль камерної музики «Дзеркало». Його організовує ГО «Гама» спільно із Львівською оперою

Артдиректор та засновник фестивалю Микола Гречух розповів: «Друга едиція фестивалю, що так полюбився не лише львів'янам, а й гостям з інших українських міст, стала для нас, організаторів, неабияким артистичним та менеджерським викликом. Цього разу ми переосмислили минулий досвід, досягши нового рівня презентації камерної творчості наших композиторів у світовому контексті: збільшивши присутність найрізноманітнішої української музики та представивши її рідкісні зразки».

Цьогоріч фестиваль має підназву «Ілюмінації», яка походить від середньовічної техніки кольорової обробки коштовних манускриптів. Водночас, ці миготливі різнобарвні елементи, як сподіваються організатори, стануть нагадуванням про радість та диво. Саму музику ілюмінацій можна буде почути на відкритті фестивалю у творі Бенджаміна Бріттена на поезію циклу «Ілюмінації» Артюра Рембо.

Завдяки підтримці міжнародних партнерів, фестиваль знову запросив різноманітні музичні колективи з Києва, Луганська та Львова, а також запланував міжнародне висвітлення подій за їхньої участі — онлайн-концерти у режимі реального часу.

Особливістю кожної з девʼяти програм буде обов’язкове виконання новітньої української музики.

На головних оркестрових подіях — Відкритті (9 травня) та Закритті фестивалю (19 травня) можна буде почути твір нашого сучасника Олександра Родіна, і відповідно музику шістдесятників та їхніх молодших сучасників Валентина Сильвестрова, Ганни Гаврилець, Віталія Губаренка, Юрія Шевченка, Олександра Козаренка, Володимира Зубицького та Золтана Алмаші. Крім цього, 15 травня Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії виконає музику Святослава Луньова, Олега Безбородька, Євгена Петриченка, Богдани Фроляк.

Серед центральних акцентів Фестивалю лунатиме також знаменита музика Бориса Лятошинського та Євгена Станковича, — зокрема, в камерному виконанні ансамблів «Vivere» (10 травня) та «NotaBene Chamber Group» (12 травня). Сучасну антологію української музики для фортепіано у чотири руки 17 травня представить дует «Kyiv Piano Duo» (Олександра Зайцева / Дмитро Таванець).

Самобутню сторінку події становлять два концерти духової музики: ансамблю «Lviv Clarinet Quartet» з українськими премʼєрами зарубіжних новинок у світі кларнетової музики (11 травня) та Брас-квінтету Національного президентського оркестру з канонічною програмою, у якій переплітаються неординарні барокові та сучасні музичні жанри (17 травня).

Насамкінець, організатори запрошують на концерт-презентацію компактдиску «Українська трансформація» скрипальки та композиторки Іванни Ворошилюк 18 травня. Спеціально для події мисткиня Оксана Гречух створила оригінальні полотна, що поєдналися у серію «Невишиті рушники».

Квитки можна придбати на сайті: kontramarka.ua/uk/events/dzerkalo-ilyuminatsii

Схожі новини