Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Моя хустинка пахне чебрецем…»

  • 05.03.2020, 12:08
  • 1 896

Маленька українка  стала зіркою великого турецького кіно

Шостого березня у всіх кінотеатрах Туреччини відбудеться прем’єра художнього фільму «Моя хустинка пахне чебрецем», у якому роль головної героїні у дитинстві зіграла маленька українка — восьмирічна Марія Алічавуш. Режисер — Хакан Куршун. Фільму було присуджено першу премію у рамках конкурсу «100-річчя війни під Чанаккале». Події у фільмі — надзвичайно важлива в історії Туреччини битва за Чанаккале, у якій загинуло багато турецьких солдатів. Фільм приурочено до річниці битви, яку у Туреччині відзначають у березні.

Марія з мамою Тетяною
Марія з мамою Тетяною

— Якось до мене звернулася знайома туркеня, громадський діяч, голова жіночої організації Туреччини «Жінки відкривають квіти» Хатідже Бозкурт, яка розшукувала для фільму маленьку головну героїню, — розповідає кореспонденту «ВЗ» голова громадської організації «Українська родина в Анталії» Віта Михайлова. — Потрібна була дівчинка — світловолоса, з голубими очима. А у нас в суботній школі при українській діаспорі діти зі змішаних українсько-турецьких сімей вивчають українську мову. От ми і почали шукати таку героїню у нас. Марія Алічавуш підійшла відразу, оскільки і волосся світле, і очі голубі, і вік відповідний. До того ж схожа на головну героїню фільму — медсестру Беатріс — яку зіграла відома німецька актриса Вільма Еллз. Ми дуже пишаємося, що у нашій «Українській родині в Анталії» є маленька «зірочка», яка вже увійшла в історію турецького кінематографа.

Хатідже Бозкурт та Віта Михайлова на презентації фільму в Анталії
Хатідже Бозкурт та Віта Михайлова на презентації фільму в Анталії
Під час презентації фільму в Анталії
Під час презентації фільму в Анталії

Милосердя і доброта — ключові теми фільму. Головна думка — допомагати ближньому, навіть якщо це твій ворог. Фільм «Моя хустинка пахне чебрецем» не залишить жодного глядача байдужим. У сюжеті турецькі солдати-добровольці потрапляють у полон, де працює чуйна дівчина — медсестра Беатріс. А слід сказати, що у дитячі роки тато Беатріс працював вчителем у Туреччині і навчав турецьких дітей. Дівчина впізнає в одному із солдатів турецького друга свого дитинства. Впізнає за шрамом і згодом багато допомагає турецькому солдату і його друзям, незважаючи на те, що вони полонені і воюють по інший бік барикад. Переживання дівчини і полонених солдатів передаються глядачам.

На знімальному майданчику
На знімальному майданчику

— Марія бере участь у кількох епізодах фільму, — розповідає кореспонденту «ВЗ» Тетяна Алічавуш, мама дівчинки. — Це важливі епізоди фільму, які Марія зіграла на відмінно. Вона вільно володіє турецькою, хоча народилася у Києві. Донька вчиться у турецькій школі, але знає українську і російську мови. Окрім того, відвідує навчання в українській суботній школі, що у м. Анталія. Гадаємо, цей фільм матиме великий успіх у Туреччині, оскільки змальовує дуже важливу битву в історії країни — битву за Чанаккале.

Марія з головними героями стрічки
Марія з головними героями стрічки

На запитання, чому хустинка пахла чебрецем, Тетяна Алічавуш відповіла, що так само, як і в Україні, турецькі жінки давали коханим на війну оберіг, який нагадував їм про кохану, що чекає вдома.

Ірина Кушинська.

Анталія-Львів,

Фото з архіву Тетяни Алічавуш.

Схожі новини