Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У секс-скандалі з Ендрю Чарльз повівся як майбутній король»

І тому, припускають британські ЗМІ, королева може зробити свого старшого сина регентом

За інформацією британських ЗМІ, королева Єлизавета І І планує відмовитися від виконання монарших обов’язків. Це може статися 2021-го, коли королеві виповниться 95 років. Офіційного зречення престолу не буде, просто королева «піде на пенсію». До кінця життя Єлизавети І І її обов’язки виконуватиме регент — спадкоємець трону, старший син королеви принц Чарльз.

Як повідомила газета The Sun, на користь регентства Чарль­за спрацювала його рішучість на тлі сексуального скандалу довкола середнього сина Єлизавети І І, прин­ца Ендрю. Начебто рішення про те, що Ендрю повинен відмовитися від вико­нання обов’язків члена монаршої ро­дини, прийняв саме його старший брат, принц Чарльз. «Скандал із Ендрю й американським мільярдером-педо­філом Епштейном подарував Чарльзу можливість продемонструвати, що він здатний керувати „фірмою“, — цитує The Sun джерело у Букінгемському па­лаці. — Ніхто не може бути важливішим за інститут королівської родини, на­віть Ендрю, улюблений син Єлизавети. Чарльз це розуміє, тож повівся рішуче — як майбутній король. Прийнявши рі­шення щодо Ендрю, Чарльз уже фак­тично став принцом-регентом».

59-річний принц Ендрю склав зі себе громадські обов’язки члена мо­наршої родини на тлі звинувачень про його зв’язки з американським бага­тієм Джефрі Епштейном (улітку той наклав на себе руки у нью-йоркській в’язниці). Про те, чим саме займалися мільярдер-педофіл і його хтиві прия­телі, серед яких міг бути й принц Ен­дрю, розповіла газеті The Telegraph одна з жертв Епштейна, Сара Ренсам. 2006 року її привезли на приватний карибський острів мільярдера. «Мене та інших дівчат часто викликали „на масаж“, — згадувала Сара. — Бува­ли дні, коли Епштейн ґвалтував мене тричі. Потім ґвалтували інші…».

Останніми роками Єлизавета І І зменшила свою громадську актив­ність. 2016-го взяла участь у 332 офі­ційних заходах, а торік — у 283. Принц Чарльз минулого року брав участь у 507 заходах, тож уже «підпрацьо­вує» монархом. У квітні 2021-го, на­гадує The Sun, королеві виповнить­ся 95 років. Тобто Єлизавета досягне саме того віку, в якому відійшов від пу­блічного життя її чоловік, принц Філіп. Тому в Букінгемському палаці плітку­ють, що у 95 королева теж може «піти на пенсію»… «Єлизавета свідома сво­го віку, — запевняє джерело газе­ти Daily Express. — Королева всерйоз міркує над тим, аби, коли їй випо­вниться 95 років, передати обов’язки Чарльзу».

Утім, нагадує видання, британська королева не може «піти на пенсію» без офіційного зречення від престо­лу. Може хіба що відійти від виконан­ня монарших обов’язків за станом здоров’я. У такому випадку фактична влада перейде до регента, яким на­певно буде Чарльз. (Але поки Єлиза­вета ІІ житиме, королем її старший син не стане). Як розповів Daily Express експерт у справах британської монар­шої родини, правові підстави для та­кого розвитку подій існують.

По-перше, є закон 1937 року про регентство, а по-друге, є історичний прецедент. Король Джордж (Георг) ІІІ в останні роки свого життя був визна­ний недієздатним, і у 1811−1820 ро­ках функції регента виконував його син, наступний король Джордж IV. Він офіційно вступив на престол після смерті батька.

Схожі новини