Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Королева 15 держав світу

За час правління Єлизавети ІІ у Британії змінилися 15 прем'єрів — від Вінстона Черчилля до Ліз Трасс

Фото people.com і thetimes.co.uk
Фото people.com і thetimes.co.uk

Єлизавета (Елізабет) II, яка померла 8 вересня на 96-му році життя, була не тільки королевою Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, а й формальною главою ще 14 держав планети. Монархиня, що також мала імена Олександра й Марія, була верховною главою Церкви Англії і покровителькою Шотландської пресвітеріанської церкви.

«Мати всіх людей» і навіть «Біла чапля»

Повний титул Єлизавети II був таким: Королева Божою милістю Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та інших Її королівств і територій, Королева, глава Співдружності Націй, Захисниця віри. Монархиня мала також кілька неофіційних титулів, зокрема, «Мати всіх людей» від народності саліш у Канаді й «Біла чапля» — від маорі, корінного населення Нової Зеландії.

Главою Співдружності Націй Єлизавету II свого часу визнавали аж 33 держави. Останнім часом таких держав залишилося 14: Антіґуа й Барбуда, Австралія, Багами, Беліз, Гренада, Канада, Ямайка, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадин, Тувалу й Соломонови острови.

За час правління Єлизавети II пост прем'єр-міністра Великої Британії займали 15 політиків — від Вінстона Черчилля до Ліз Трасс. Королева здійснила понад 250 подорожей, відвідала понад 100 країн, зокрема, першою з британських монархів відвідала Австралію, Нову Зеландію і Китай, побувала в Південній Америці. Єлизавета ІІ прийняла у своїй резиденції глав 112 держав світу.

«Чарльз буде активним королем»

Єлизавета ІІ мала чотирьох дітей, вісьмох онуків і 12 правнуків.

Після її смерті на британський трон зійде її старший син, 73-річний принц Вельський Чарльз. Король Чарльз ІІІ уже побив кілька рекордів: іще 20 квітня 2011 року став спадкоємцем британського престолу, що найдовше чекає на монарший титул, а 19 вересня 2013 року — найстарішим спадкоємцем престолу.

1981 року Чарльз одружився з Даяною Спенсер, відомою як принцеса Діана. У тому шлюбі народилися двоє дітей, Вільям і Гаррі. Саме принц Вільям стане спадкоємцем британського престолу після коронації Чарльза ІІІ.

1996 року принц Чарльз і принцеса Діана розлучилися, 1997 року вона загинула в автокатастрофі. 2005-го Чврльз одружився з Камілою Паркер-Боулз (із дому Шенд), яка матиме тепер офіційний титул королева-консорт, тобто королева-супруга.

Принц Чарльз був першим у історії спадкоємцем британського престолу, який не лише одержав домашню освіту, а й закінчив вищий навчальний заклад — Коледж Святої Трійці Кембриджського університету. Старший син Єлизавети ІІ служив у Королівських війьково-морських і військово-повітряних силах.

Принц Чарльз відомий своєю благодійною і громадською діяльністю, виступав, зокрема, за захист довкілля й боротьбу зі змінами клімату. Чарльз також заснував фундацію Prince’s Trust, яка допомогла понад мільйону молодих людей.

Як вважає професор Королівського коледжу в Лондоні Вернон Богданор (вивчає роль монархії у конституційному ладі Великої Британії), «Чарльз ІІІ буде активним королем».

Схожі новини