Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Королеву Єлизавету II хотіли вбити під час візиту до США у 1983-му, — BBC

  • 26.05.2023, 12:30
  • 975

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) опублікувало документи про потенційну змову з метою вбивства покійної королеви Єлизавети II, коли вона відвідувала Сполучені Штати у 1983 році

Королева Єлизавету II та президент США у 1983 році. Фото: BBC
Королева Єлизавету II та президент США у 1983 році. Фото: BBC

Документи про це опублікували в онлайн-сховищі ФБР, повідомляє BBC.

Королева Єлизавета та її чоловік принцип Філіп здійснили офіційний візит до західного узбережжя США на початку 1983 року. Приблизно за місяць до візиту про погрозу вбивством дізнався поліцейський у Сан-Франциско.

Офіцер часто відвідував ірландський паб у Сан-Франциско. У лютому 1983-го йому подзвонив чоловік, з яким він зустрівся у закладі. Він сказав, що хоче помститися за свою доньку, яка «загинула в Північній Ірландії від гумової кулі».

«Він збирався заподіяти шкоду королеві Єлизаветі, і зробив би це: скинувши якийсь предмет з мосту Золоті Ворота на Королівську яхту „Британія“, коли вона пропливала б під мостом, або спробував би вбити королеву Єлизавету, коли вона відвідувала Національний парк Йосеміті», — йдеться в документі.

У відповідь на загрозу Федеральна служба США планувала перекрити дорогу на мосту в Сан-Франциско. Однак невідомо, які заходи врешті вжили, коли відбувався візит.

Оприлюднені документи загалом свідчать, що ФБР пильно стежило за загрозами для королеви під час відвідування США. Зокрема через те, що її троюрідний брат лорд Маунтбеттен загинув під час бомбардування Ірландської республіканської армії у 1979 році.

Так, в окремому файлі, датованому 1989 роком, ідеться, що хоча ФБР і не знало про конкретні загрози королеві, завжди існувала потенційна загроза британській монархії з боку Ірландської республіканської армії.


Джерело: BBC

Схожі новини