Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Незалежна Шотландія досить швидко вступить у ЄС»

Глава її уряду Нікола Стерджен – категорично проти «Брексіту». І за новий референдум щодо незалежності

Напередодні дострокових парламентських виборів у Великій Британії перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен представила у Глазго програму Шотландської національної партії (ШНП). Головні програмні постулати є такими: «ні» для «Брексіту» й «так» для незалежної Шотландії.

Лідерка ШНП наголосила: біль­шість жителів Шотландії не ба­жає виходу Сполученого Коро­лівства з Європейського Союзу. «Голос за Шотландську національну партію на виборах 12 грудня буде голосом за по­рятунок від „Брексіту“, — агітувала гла­ва уряду Шотландії. — Це буде голос за те, аби шотландське майбутнє опини­лося у шотландських руках. І за те, аби Консервативна партія Бориса Джонсо­на не отримала у парламенті Британії більшості».

Лідерка ШНП каже, що вже 2020 року намагатиметься організувати референдум щодо незалежності Шот­ландії. Однак згоду на такий референ­дум мав би дати уряд Великої Брита­нії. Стерджен розраховує, що сильний результат ШНП на парламентських виборах 12 грудня дозволить їй по­силити політичний тиск на Лондон, і врешті-решт новий британський уряд дасть добро на шотландський рефе­рендум.

Раніше перша міністерка Шотландії обіцяла повернутися до теми референ­думу тоді, коли підтримка незалежнос­ті Шотландії буде на рівні 60% вибор­ців. Зараз ця підтримка близько 50%, але ШНП вважає, що час на новий ре­ферендум уже настав. Мовляв, пер­ший, на якому більшість шотландців проголосувала проти виходу з Королів­ства, відбувся 2014 року. Тобто ще до загальнобританського референдуму щодо «Брексіту», який, на думку Ніко­ли Стерджен, кардинально змінив по­літичну ситуацію.

Як розповіла Стерджен в інтерв’ю ВВС, незалежна Шотландія могла би за «відносно короткий» період стати чле­ном Європейського Союзу. «Якщо Шот­ландію випхають з ЄС, будемо шукати зворотний шлях», — наголосила пер­ша міністерка. Хоча 60% шотландсько­го експорту йде у Сполучене Королів­ство, і лише 18% - у ЄС, Шотландія, за словами Стерджен, хоче «залишити­ся на спільному ринку Євросоюзу, який у вісім разів більший за британський». Шотландію надихає приклад Ірландії. «Коли вона сполучила свою незалеж­ність з членством у ЄС, то експорт Ір­ландії до Євросоюзу зріс, і ця держа­ва стала заможнішою, — підкреслила Стерджен. — Вважаю, Шотландія також може цього досягнути».

А тим часом…

Британський прем’єр-міністр Бо­рис Джонсон, який є активним при­хильником «Брексіту», на достроко­вих виборах може отримати більшість у парламенті з перевагою в 68 го­лосів. Такого висновку, повідомляє Reuters, дійшли соціологи YouGov. За їхніми прогнозами, Консервативна партія Джонсона матиме у Палаті гро­мад 359 депутатів з 650 (мала 317).

Лейбористська партія матиме 211 депутатів (мала 262), ШНП — 43, а лі­беральні демократи — 13 депутатів.

Схожі новини