Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шотландія не може помилувати відьом

  • 29.11.2023, 11:50
  • 699

Шотландія поки не зможе помилувати відьом, яких засудили понад 300 років тому

Фото The Times
Фото The Times

Уряд Шотландії відмовився оголосити офіційне помилування для приблизно чотирьох тисяч жінок, яких між серединою XVI і серединою XVIII століть засудили за «відьомство».

Ініціативу про помилування засуджених за «відьомство» у 2022 році внесла до парламенту членкиня Шотландської національної партії Наталі Дон. Документ передбачав формальне помилування всіх засуджених за законом про чаклунство 1563 року, який уже давно втратив чинність.

Законопроєкт мав би також припинити «продовження жінконенависництва». Його підтримали тодішня перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен і феміністські групи.

Однак, коли Наталі Дон стала міністеркою у справах дітей у новому шотландському уряді Хумзи Юсафа, документ зняли із порядку денного, оскільки правила парламенту країни забороняють міністрам просувати власні законопроєкти.

«Депутатський законопроєкт Наталі Дон був відкликаний, коли її призначили міністеркою, оскільки, згідно з правилами парламенту, шотландські міністри не просувають депутатські законопроєкти. Міністри не планують ухвалювати закони в цій сфері», — заявив речник уряду Шотландії.

У Шотландії у 1563 році ухвалили закон, який передбачав смертну кару за «відьомство», хоча його визначення там не було. Першим масовим випадком «полювання на відьом» у країні став процес 1590 року над групою переважно жінок, яких звинуватили у змові з «дияволом» для вбивства короля Якова VI Шотландського.

Тортур і страт у Шотландії зазнали загалом майже чотири тисячі людей. Розправи формально припинилися лише у 1736 році, коли британський парламент скасував шотландський закон про чаклунство і паралельний англійський закон.

Схожі новини