Передплата 2024 «Добрий господар»

Саміт НАТО підтвердив євроатлантичні прагнення України

Незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо дотримується принципів демократії та верховенства права, є запорукою євроатлантичної безпеки

Про це йдеться у декларації учасників саміту Північноатлантичного альянсу у Брюсселі.

У документі наголошується, що незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо дотримується принципів демократії та верховенства права, є запорукою євроатлантичної безпеки.

«Ми твердо переконані в тому, що Україна має право самостійно вирішувати власне майбутнє та зовнішньополітичний курс без втручання ззовні. Зважаючи на прагнення України до членства в НАТО, ми дотримуємося наших рішень на Бухарестському саміті та на наступних самітах» — йдеться у декларації.

Учасники саміту підкреслили, що успіх широкомасштабних реформ в Україні, зокрема, у боротьбі з корупцією, матимуть и вирішальне значення для закладання основи для процвітаючої та мирної України, міцно закріпленої серед європейських демократій, які прагнуть до спільних цінностей.

«Ми усвідомлюємо зацікавленість України у розширенні можливостей в рамках Ініціативи сумісності партнерства. НАТО розглядатиме це з огляду на рішення, прийняті на Уельському та на Варшавському самітах. Ми будемо продовжувати працювати з Україною, багаторічним партнером Альянсу, спираючись на принципи та цінності, закріплені в Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною» — йдеться у декларації.

«Ми вітаємо налагодження співпраці між НАТО і Україною щодо безпеки у Чорному морі. Ми також підтримаємо зусилля України у зміцненні її стійкості проти гібридних загроз, в тому числі за допомогою активізації заходів відповідно до Платформи Україна — НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні», — наголошується у декларації. Крім того, зазначається, що в Альянсі високо цінують значні внески України в операції, які здійснюють союзники НАТО. Також йдеться про участь України у військових навчаннях НАТО та про Сили швидкого реагування Альянсу.

В Організації Північноатлантичного договору (НАТО) заявляють також, що не визнавали і не визнаватимуть анексії українського півострова Крим Російською Федерацією. Про це йдеться декларації, яка була ухвалена під час саміту НАТО у Брюсселі за участі голів держав і урядів країн-членів Альянсу.

«Ми рішуче засуджуємо незаконну і протиправну анексію Криму Росією, яку ми не визнаємо і не будемо визнавати. Дискримінація проти кримських татар та членів інших місцевих спільнот повинна припинитися», — наголошується у документі.

«Ми закликаємо до повного виконання Мінських угод усіма сторонами і підтримуємо зусилля „Нормандського формату“ і Тристоронньої контактної групи… Відповідь НАТО полягає у підтримці всебічних зусиль, які включають санкції, як було вирішено Європейським Союзом, „Великою сімкою“ та іншими, аби сприяти мирному урегулюванню конфлікту та дати відповідь діям Росії», — зазначається у декларації.

«Ми наполегливо закликаємо Росію припинити усю політичну, фінансову та військову підтримку угрупованням бойовиків та припинити втручатися військовим шляхом у Донецькій і Луганській областях, вивести війська, техніку та найманців з території України та повернутися до Спільного центру з контролю та координації», — наголошують лідери держав-членів Альянсу.

«Ми глибоко стурбовані застосуваннями тортур та переміщенням українських громадян до в'язниць у Росії. Ми підкреслюємо важливість забезпечення безпеки та повного і безперешкодного доступу для Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі до усієї території, включаючи українсько-російський кордон», — сказано у документі.

Як відомо, згідно з рішенням Бухарестського саміту НАТО, Україна та Грузія «одного дня стануть членами Альянсу».

Схожі новини