Передплата 2024 «Добра кухня»

Російський «авіаносець» димить як старий паровоз...

Навіщо було гнати «Адмірала Кузнєцова» з Північного моря у Середземне?

В акваторії Північного моря знявся з якоря російський авіаносний крейсер “Адмірал Кузнєцов”. Разом із атомним крейсером “Пьотр Вєлікій”, великими протичовновими кораблями “Сєвєроморск” і “Віце-адмірал Кулаков”, а також кораблями супроводу “Адмірал Кузнєцов” вирушив до східного узбережжя Середземного моря, тобто до Сирії. За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, “мета походу - забезпечення військово-морської присутності в оперативно важливих районах світового океану”. Іншими словами - гра “м’язами”, демонстрація “сили”.

Авіаносний крейсер “Адмірал Кузнєцов” росіяни фактично поцупили із заводу в українському Миколаєві 1 грудня 1991 року. За 25 років корабель стояв на ремонті понад 70% часу. 1996 року халатність у відновленні корабля далася взнаки в Середземному морі, коли через несправність силової установки “Кузнєцов” знизив швидкість до 3-4 вузлів (5,4-7,2 км/год.). Ще один курйоз стався того ж року на Мальті: з невідомих причин відмовили одразу усі двигуни корабля. Він ледь не розбився об прибережні скелі... За словами московського інженера Кротова, корабель неефективний, небезпечний в експлуатації і надто дорогий в утриманні. У своєму листі до міноборони РФ інженер закликав законсервувати крейсер.

Але відмовитись від свого єдиного авіаносного крейсера у Москві не можуть - повинні щось протиставити надпотужному американському флоту. Путінська показуха дарує світові масу позитивних емоцій. Чого тільки варті фото та відео, на яких старенький кораблик викидає в атмосферу густий дим темного кольору. Таке враження, що він іде на вугіллі, і це не сучасний військовий корабель, а броненосець ХІХ століття...

Яка ж реальна причина цієї військово-морської авантюри? Може, збільшення російської військової присутності у Сирії та активізація бомбардування Алеппо? Через технічні особливості корабля літаки зможуть здійматись у повітря тільки у полегшеному вигляді. Для успішного бомбардування їм потрібно буде сідати на аеродромі в Сирії, дозаправлятися, брати повний боєзапас і тільки тоді вилітати на бойове завдання. У реальних бойових умовах зробити це буде важко... Звісно, “Адмірал Кузнєцов” і “Пьотр Вєлікій” можуть обстрілювати Алеппо крилатими ракетами. Але для цього не варто було робити цю “навколосвітню” подорож. Можна було, як і раніше, стріляти з інших кораблів із Каспійського моря - дешевше та ефективніше. На “авіакрилі” “Кузнєцова” - лише 15 літаків, вісім Су-33 і сім МіГ-29К. Саме такий корабель Росія намагається протиставити американським авіаносцям типу Nimitz, на яких одночасно можуть перебувати 60 літаків. Реально використовувати у бойових цілях Су-33 важко, адже вони призначені для захисту ескадри від ворожої авіації.

Епопея з походом російської ескадри має на меті не так військові, як геополітичні цілі. Путін із усіх сил намагається показати світу, який “крутий хлопець”. Хоче трішки побавитись у Радянський Союз, граючи Штатам на нервах... Це перша велика військово-морська операція РФ із часів закінчення холодної війни. Усі у світі мають здогадатись про її прихований зміст: “Радянський Союз повернувся”.

Лідери Франції та Німеччини на зустрічі у “нормандському” форматі в Берліні обговорювали з президентом РФ деескалацію конфлікту в Сирії й припинення вогню. Відразу після цього Путін відправляє морську ескадру в конфліктний регіон, демонструючи свою зневагу до європейських лідерів. Мовляв, має їх в одному місці... Деякі країни ЄС, зокрема Італія і Австрія, вважають за необхідне знаходити з Росією спільну мову. Ці краї­ни запобігли ухваленню Євросоюзом розширеного пакета санкцій проти РФ. Тож безкарний Путін знову лякає планету своєю військовою потугою... Тим паче, момент для цього слушний. Чинний президент США Барак Обама від активної зовнішньої політики вже відійшов, а нового керманича Штати ще не мають... Тож до січня 2017 року, коли відбудеться інавгурація нового американського президента, Путін прагне захопити місто Алеппо, яке контролює сирійська опозиція, і добитись відновлення контролю уряду свого союзника Асада над більшою частиною Сирії.

Якщо “Адмірал Кузнєцов” дійде до Сирії і обстріляє Алеппо, через кілька місяців корабель буде змушений покинути Середземне море і піти на плановий ремонт. Із російського бюджету знову використають прірву грошей. Десь у Тамбовській області спорожніє продуктовий магазин, а старенькій бабці не виплатять пенсії. Зате відбудеться демонстрація “сили”, розрахована на людей зі слабкими нер­вами...

Схожі новини